Ziekte en ruzies door opsplitsing huurdersorganisaties

Het opsplitsen van de Amsterdamse huurdersorganisaties heeft geleid tot hoog oplopende conflicten. Woon, voorheen het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) menen nog veel geld van elkaar te krijgen.

Woningen in Amsterdam Beeld anp
Woningen in AmsterdamBeeld anp

Het conflict blijkt uit het Financieel Jaaroverzicht van de Huurdersvereniging Amsterdam, die per 1 januari 2017 is verzelfstandigd. Daarin staat dat de HA nog ruim een ton tegoed heeft van de scheidende partner ASW. Het ASW denkt ruim twintig mille te moeten ontvangen van de HA.

Rekenkameronderzoek
De leden van de Huurdersvereniging vergaderen hierover op 19 april. De gemeente Amsterdam, die als subsidiegever de voornaamste financier is van de zeven miljoen omzet van de huurdersorganisaties samen, is gevraagd een oordeel te vellen. De gemeente verkent de komende weken de standpunten. Inmiddels verricht de Amsterdamse Rekenkamer een onderzoek naar de subsidiëring van de huurdersorganisaties.

De leden van de Huurdersvereniging Amsterdam zijn vooral de lokale huurdersverenigingen in Amsterdam, en de huurderskoepels van woningcorporaties. De voornaamste taak van de HA is de belangenbehartiging van de huurders bij de politiek en de woningcorporaties.

Het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW), dat sindskort Woon heet, verleent in eerste instantie diensten aan huurders, maar tegenwoordig ook aan kopers en verenigingen van eigenaren. Daarnaast helpt de ASW huurders die een conflict met hun huisbaas hebben. Verwarrend was dat de vaste medewerkers van de HA in dienst waren van het ASW.

Beide instellingen worden door de gemeente gesubsidieerd. De ontvlechting heeft alle trekken van de Brexit ondertussen. Men is het oneens, niemand vertrouwt elkaar, en beide partijen denken veel geld op elkaar te vorderen te hebben. "De splitsing van het ASW en de HA is tussen 2015 en nu een hel geweest," zegt een betrokkene bij de Huurdersvereniging. "Nu rest de eindafrekening."

Ziekte
De omzet van Woon bedraagt ongeveer zes miljoen, die van de HA 7 ton. Woon wil van de HA 23.000 euro hebben voor salariskosten hebben, die Woon voor de HA heeft gemaakt. Omdat wegens ziekte en vertrek van personeel door deze mensen geen werk werd verricht, meent de HA een vordering van 114.000 euro op Woon te hebben aan salariskosten en 'overhead'.

Het personeel van de HA was aanvankelijk in dienst bij het ASW, die het terug-verhuurde aan de HA. De HA kreeg daar subsidie voor, maar droeg die af aan het ASW, die daarmee het personeel van de HA betaalde.
Toen de HA vroeg vervanging van ziek personeel te regelen, zou dat zijn verzuimd. Het ASW werpt tegen dat de salariskosten zijn opgegaan aan afvloeingsregelingen, ziektekosten en dergelijke.

Betaald bestuur
Onderwerp van roddel en achterklap is het feit dat besloten werd het driekoppige vrijwilligersbestuur te gaan betalen. Ter voorkoming dat werk bleef liggen hebben zij taken van zieke of vertrokken HA-medewerkers overgenomen. Voor die klus kregen zij samen ruim veertigduizend euro. De accountant van de HA verdedigt dat en wil dat bedrag ook bij Woon te vorderen.

De HA heeft sinds begin dit jaar vrijwel nul euro in kas, stelt het bestuur. Het ASW heeft de boeken naar verluidt redelijk op orde. Jacqueline van Loon, directeur van ASW, wil niet reageren op het Financieel Overzicht van de HA. Ook zegt ze niets over het conflict rond vorderingen met betrekking tot de ontvlechting.

Jan Kok, penningmeester van de HA, zegt dat het ASW afspraken niet nakomt "De gemeente de HA en ASW hebben ook afgesproken dat het ASW een ton betaalt voor een kwartiemaker. Maar Woon legt dit bedrag gewoon op het bordje van de HA neer."

De ontvlechting van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW), thans Woon, heeft volgens het Financieel Jaaroverzicht 216 van de HA alleen al de Huurdersvereniging ongeveer twee ton gekost. Oud stadsdeelvoorzitter Dirk de Jager, de kwartiermaker, declareerde 84.490 euro voor zijn scheidingsadviezen. Extern bureau Kuperus & Co liet zich 96.173 euro betalen. Nog eens ruim 10.000 euro werd betaald aan externe voorzitters, die vergaderingen leidden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden