Ziekenhuizen willen volledig rookvrij worden

Amsterdamse ziekenhuizen werken aan een plan om helemaal rookvrij te worden. Binnen is roken al langer verboden, maar buiten staan nog cabines waar rokers terechtkunnen.

Beeld ANP Xtra

Het aantal klachten over rookoverlast neemt toe, melden Amsterdamse
ziekenhuizen. De druk om de sigaret helemaal in de ban te doen wordt steeds sterker gevoeld. Ook ligt er een oproep van het Amsterdams Rookalarm aan de bazen van de ziekenhuizen: maak het ziekenhuisterrein honderd procent rookvrij.

Het AMC en VUmc hebben afgesproken daar samen naartoe te werken. Ook MC Slotervaart, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek hebben die ambitie. Het BovenIJ Ziekenhuis 'denkt erover na'. Sigra, koepelorganisatie voor de gezondheidsinstellingen, houdt een conferentie over dit onderwerp 'om elkaars intenties te versterken'. Ondertussen woedt in de ziekenhuizen een stevig debat over het rookbeleid.

Niet zo simpel
Het lijkt een uitgemaakte zaak: een ziekenhuis staat voor gezondheid, roken is ongezond en dus gaat de sigaret in de ban. Maar zo simpel is het niet: die rookcabines kun je niet rücksichtslos weghalen, zegt woordvoerder Jan Hol van VUmc.

Natuurlijk wil een ziekenhuis rookvrij zijn, maar op de weg daarnaartoe liggen dilemma's. "Wat doe je met een patiënt met longkanker die niet meer lang te leven heeft, maar nog wel heel graag wil roken? Wil je die mevrouw of meneer die sigaret ontzeggen? Zulke vragen liggen nu bij ons op tafel."

Ook in zijn algemeenheid is het een netelige kwestie: hoe ver wil je als ziekenhuis ingrijpen in de persoonlijke vrijheden?

Medewerkers van AMC en VUmc mogen ook roken op de aangewezen plekken, maar uitsluitend zonder witte jas. Behalve dat een rokende dokter geen goed uithangbord is, willen de ziekenhuizen niet dat het uniform naar rook stinkt. Hol: "Na de pauze hang je toch weer met die witte jas boven een patiënt."

Nicoti­nepleisters
Bij MC Slotervaart, waar de witte jassen wel in het rookhok staan, levert dat ook commentaar op, zegt een woordvoerder. "De klachten van niet-rokers nemen toe. Meestal gaan die over een niet frisse route langs de rook­cabines of dat sommige medewerkers stinken naar rook en sigaretten."

Ilona Statius Muller, huisarts in De Pijp en oprichter van het Amsterdams Rookalarm, zegt dat ziekenhuizen 'zich schoorvoetend oriënteren'. "Met een beetje plankenvrees en het gevoel: help, rookvrij, hoe doe je dat?'."

Statius Muller onderschat dat niet. "Er komt veel bij kijken. Wat doe je met de rokende medewerkers en patiënten? Die kun je een stoppen met roken-cursus aanbieden. Of nicoti­nepleisters. Je moet ze helpen en begeleiden. Het is vooral van belang dat je rokers niet de indruk geeft dat ze worden verketterd."

Lees verder: 'Vlak voor de chemo snel een sigaretje'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden