'Ziekenhuizen maken sterftecijfers openbaar'

Zes ziekenhuizen in Nederland gaan voor het eerst hun gedetailleerde sterftecijfers openbaar maken. Ze geven het aantal overledenen voor 50 aandoeningen, zoals hartinfarct, longontstekingen en maagkanker. 65 ziekenhuizen geven een algemeen overzicht van het aantal sterfgevallen. Dat meldt RTL Nieuws zondagavond.

Het VU medisch centrum is één van de zes ziekenhuizen die de cijfers openbaar gaat maken. Beeld ANP
Het VU medisch centrum is één van de zes ziekenhuizen die de cijfers openbaar gaat maken.Beeld ANP

Patiënten kunnen zien hoe de zes ziekenhuizen, waaronder het VU medisch centrum in Amsterdam, het UMC in Utrecht en de Isala klinieken in Zwolle, scoren ten opzichte van het landelijke gemiddelde voor de 50 aandoeningen. Een kliniek met het cijfer 100 zit precies op het gemiddelde. Als een hospitaal hoger uitkomt, sterven er meer mensen dan mag worden verwacht.

Tientallen ziekenhuizen in Nederland hebben alleen een algemeen sterftecijfer, dat niet is uitgesplitst naar aandoening. Bijna een derde van alle ziekenhuizen maakt geen enkel sterftecijfer openbaar. Zij vinden hun gegevens nog niet betrouwbaar genoeg om een cijfer te kunnen uitrekenen. Tien ziekenhuizen willen de sterftecijfers intern houden.

HagaZiekenhuis
Het HagaZiekenhuis in Den Haag, dat onder vuur kwam te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie, maakte vorige week al bekend vanaf deze zomer op internet te gaan melden hoeveel patiënten per kwartaal zijn overleden op de intensive care en de afdeling cardiochirurgie. Er zullen geen concrete aantallen worden genoemd, maar wel percentages.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden