Ziekenhuizen kunnen stroom slachtoffers goed aan

HAARLEM - De rampenplannen van de ziekenhuizen in Haarlem, Hoofddorp en Beverwijk hebben goed gewerkt. De opvang van de slachtoffers van de vliegtuigramp bij Schiphol verliep zonder grote problemen. Dat zeggen de bestuurders van het Kennemer Gasthuis, Spaarne Ziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

In totaal 86 slachtoffers zijn naar elf ziekenhuizen gebracht in Haarlem, Hoofddorp, Amsterdam, Beverwijk, Utrecht, Leiden, Almere en Alkmaar. Het Haarlemse KG kreeg de meeste slachtoffers. Totaal kwamen er 32 gewonden binnen, van wie er vier slecht aan toe waren maar niet levensgevaarlijk gewond. Drie hadden ernstige wervelfracturen, één had ernstige verwondingen in het gelaat.

Een patiënt met ernstige breuken moest worden overgeplaatst naar Utrecht, omdat er neurochirurgie nodig was. Later op de dag kwam er nog een bus met 26 lichtgewonden binnen die allemaal op de spoedeisende hulp werden onderzocht. ''We hebben iedereen toch even goed willen onderzoeken, want soms lijken mensen licht gewond en blijkt het toch ernstig'', zegt bestuurder Harry Luik. De gewonden waren op één Nederlands slachtoffer na allemaal Turks.

Het Haarlemse ziekenhuis dat gespecialiseerd is in grote traumatologie, kwam meteen in actie. Operatiekamers, intensive care en een aantal poliklinieken werden in opperste staat van paraatheid gebracht. Een afdeling voor dagbehandeling werd leeggemaakt zodat er voldoende bedden beschikbaar waren.

Twaalf operaties werden afgezegd. ''We hebben direct om elf uur toen we het nieuws hoorden ons eigen ziekenhuisrampenplan in werking gesteld. Dat betekent dat je zorgt dat je operatiekamers beschikbaar hebt, de spoedeisende hulp open is en dat je zorgt voor voldoende bedden en personeel. We hebben daarna contact gezocht met de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) om te melden dat we klaar waren voor de opvang van patiënten. Het is misschien een beetje raar om dat te zeggen maar we hebben zeer goed gewerkt. We hebben nooit een probleem gehad met de patiëntenstroom'', zegt Luik 's middags om half vijf. ''Wat dat betreft was het geen grote ramp voor ons.''

Voor familie van de Turkse slachtoffers was een speciale ruimte ingericht met broodjes en drinken. Ook werd de Turkse consul in het ziekenhuis ontvangen. 's Middags om 17 uur kwamen er geen slachtoffers meer. Tussen de zestig en tachtig ambulances uit West-Nederland zijn ingezet om alle slachtoffers te vervoeren. Ze werden aangestuurd door de centrale post ambulancevervoer en de GHOR.

Het Spaarne Ziekenhuis kreeg zes slachtoffers binnen, zegt bestuurder Willem Schreuder woensdagmiddag op een drukbezochte persconferentie in zijn ziekenhuis. Eén van de slachtoffers is levensgevaarlijk gewond, vier mensen zijn er ernstig aan toe en een is lichtgewond. Het ziekenhuis werd rond elf uur gebeld dat alles klaar moest worden gemaakt voor de opvang van de slachtoffers.

''We hebben onze OK's vrijgemaakt en gezorgd dat er voldoende capaciteit op de intensive care was en op de spoedeisende hulp. Ook hebben we een aantal poliklinieken ingeruimd voor de opvang van mensen. Op de IC waren negen bedden beschikbaar. We wisten niet hoeveel slachtoffers we zouden krijgen, maar alleen dat ze zouden komen. De regie wordt in zo'n geval gedaan door de GHOR. De rust lijkt nu weergekeerd'', zei Schreuder om half drie 's middags. Het ziekenhuis had ook een imam ingeschakeld. Het RKZ in Beverwijk kreeg negen gewonden te verwerken. Eén van hen is opgenomen. Ook daar verliep de opvang goed. (ANNALAURA MOLDUCCI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden