'Ziekenhuispanden binnengasthuisterrein verloederen'

De oude ziekenhuisgebouwen op het binnengasthuisterrein in het centrum worden verwaarloosd en verloederen. De impasse rond de nieuwe universiteitsbibliotheek heeft schadelijke uitwerking.

De binnenplaats van de Oudemanhuispoort.Beeld FLORIS LOK

Dit stelt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). In de rijksmonumenten zou de nieuwe universiteitsbibliotheek komen. Een ontwerp daarvoor van architect André van Stigt, de man achter het Hallenproject in West, was gegund, nadat de universiteit aanvankelijk voor sloop ging.

Bureausecretaris Walther Schoonenberg van de VVAB zegt onaangenaam verrast te zijn door het late besluit van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) om de verbouwing van de Tweede Chirurgische kliniek en het zusterhuis voorlopig af te blazen. De bouw zou vorig jaar beginnen.

In plaats daarvan schoof de UvA recent een nieuw plan voor de bibliotheek in de Oudemanhuispoort naar voren. Dat plan werd vorige maand samen met dat van architectenbureau Grosfeld van der Velde gepresenteerd. Beide plannen voorzien de bibliotheek van meer ruimte, die de universiteit wil verhuren.

Schoonenberg vraagt zich af welk lot de monumentale ziekenhuisgebouwen wacht als de universiteit voor het andere plan kiest. "Van Stigt heeft gezorgd voor de herbestemming van het monument," aldus Schoonenberg.

"Als de nieuwe keuze ertoe leidt dat dit plan niet doorgaat kan een rampscenario ontstaan. De gebouwen blijven leeg staan. Ze verloederen. Zolang dan geen nieuwe gebruiker wordt gevonden zal de staat van de panden verder verslechteren." En dat is volgens Schoonenberg helemaal niet nodig, want er ligt een goed plan van Van Stigt.

Walther SchoonenbergBeeld TON DAMEN

Verkeerde voorstelling
De UvA weegt de twee ontwerpen tegen elkaar af, maar dat vindt Schoonenberg verwarrend en een verkeerde voorstelling van zaken. "Er was een sloopplan. Dat is het echte plan A. Daar hebben bewoners en de VVAB jarenlang tegen geageerd."

"Daarna kwam het compromis van Van Stigt, plan B, met behoud van de monumentale ziekenhuisgebouwen. Dat zou uitgevoerd worden En nu komt de universiteit ineens terug met een nieuw plan, plan C., maar noemt dat plan B en het plan van Van Stigt plan A."

Monumentenstatus tegen sloopplan

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) gaat de monumentenstatus aanvragen voor een in 1964 gebouwd hoekpand aan de Slijksteeg en de Oudezijds Achterburgwal van architect Jan Leupen. Het pand past met het oog op 'bouwritme en rooilijnen' uitstekend in het centrumgebied met monumenten.

Dit heeft de VVAB laten weten. Leupen is bekend van onder meer het herdenkingsmonument in de Hollandsche Schouwburg en de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Als de bibliotheek volgens het alternatieve plan van de universiteit in de panden aan de Oudemanhuispoort komt, moet een rijtje woningen aan de Slijksteeg worden gesloopt, inclusief een karakteristiek hoekpand van Leupen. Verder is bij dit plan het nieuw te maken plein omstreden, omdat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan en het beschermd stadsgezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden