Ziekenhuis zoekt eeneiige tweelingen (70+) voor alzheimer-onderzoek

Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum onderzoeken oudere eeneiige tweelingen om meer te weten te komen over het risico op het krijgen van alzheimer. Ze zoeken nog tweelingen van 70 en 80+.

Redactie
Deze tweeling neemt deel aan het onderzoek Beeld screenshot Omroep Max
Deze tweeling neemt deel aan het onderzoekBeeld screenshot Omroep Max

Hoe komt het dat de ene persoon gezond ouder wordt, terwijl de andere problemen krijgt met het geheugen? Een onderzoek van de VU naar de vroegste ontwikkeling van alzheimer moet in de toekomst antwoord kunnen geven op dit soort vragen.

Het team onderzoekt of er naast genetische ook omgevingsfactoren zijn die alzheimer veroorzaken. Dat is alleen mogelijk door eeneiige tweelingen te onderzoeken, zegt arts-onderzoeker Pieter Jelle Visser van het VU in een filmpje van Omroep Max. Uit eerder onderzoek bleek al dat de aanwezigheid van een bepaald eiwit iets zegt over het wel of niet ontwikkelen van dementie.

Geheugentest
Tweelingen boven de 60 jaar kunnen meedoen aan het onderzoek. Ze ondergaan verschillende onderzoeken, waaronder een geheugentest en een PET-MRI-scan. De geheugentest wordt na twee jaar herhaald. Door de resultaten van deze twee meetmomenten te combineren hopen de onderzoekers te zien of een eventuele achteruitgang in het geheugen te voorspellen is.

Donderdag ging de honderdste tweeling door de PET-MRI-scanner. Maar de studie is nog niet klaar. Onderzoeker Anouk den Braber: 'We zijn nog op zoek naar een aantal oudere (70+ en liefst 80+) eeneiige tweelingen die zich willen aanmelden bij het tweelingenregister om in aanmerking te komen voor de studie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden