Update

Ziekenhuis Winterswijk onder toezicht

WINTERSWIJK - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de operatiekamers van het Koningin Beatrix Ziekenhuis in Winterswijk onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de IGZ was er sprake van ernstige tekortkomingen. In de verzorging en behandeling vlak voor, tijdens en vlak na operaties ontbraken veiligheidchecks. Een anesthesiegeneesmiddel werd niet volgens de voorschriften gebruikt, De overdracht van patiënten naar en van de operatiekamers was niet goed. Daarbij ontbrak het bij personeel in de operatiekamers aan discipline en naleving van de kledingvoorschriften, waardoor patiënten extra kans op infecties liepen. Ook werd de deur van de operatiekamer onnodig vaak open- en dichtgedaan zodat ook daar de kans op besmetting extra groot was.

Volgens de inspectie heeft het ziekenhuis meteen een aantal verbeteringen doorgevoerd en beloofd dat voor 1 maart alles op orde is. De operatiekamers worden daarom niet gesloten, zegt de inspectie. Toch wordt het verscherpte toezicht ingesteld omdat, naar de mening van de inspectie, de raad van bestuur van het ziekenhuis en de medische staf hun verantwoordelijkheid te laat hebben genomen. De regels voor veilige zorg bij operaties waren al lang bekend. Daarbij had de leiding van het ziekenhuis in 2008 al toegezegd zich aan die regels te gaan houden.

De inspectie zal de komende tijd onaangekondigd de operatiekamers van het ziekenhuis bezoeken en controleren.

Volgens de inspectie kennen alle Nederlandse ziekenhuizen de regels die gelden voor de veilige zorg bij operaties en worden ze geacht zich daaraan te houden.

Het ziekenhuis belooft in een reactie opnieuw beterschap. Zo zal personeel zal tijdens operaties bij elke nieuwe patiënt schone mondkapjes voordoen, en de deuren van de operatiekamers zo veel mogelijk gesloten houden.

De leiding van het ziekenhuis ontkent dat de veiligheid van patiënten in het geding was. Het gedrag van de medewerkers is volgens een woordvoerder van de directie ontstaan uit routine. Daarnaast heerste er in de operatiekamers volgens hem een cultuur tussen artsen en medewerkers waarbij ze elkaar niet durfden aan te spreken op slecht gedrag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden