Ziekenhuis verliest zaak over elektronisch patiëntendossier

Het Portugese softwarebedrijf Alert hoeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch geen schadevergoeding te betalen voor het mislukken van de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

null Beeld anp
Beeld anp

Het ziekenhuis had 8 miljoen euro schadevergoeding geëist plus teruggave van 1,1 miljoen euro investeringskosten. De rechter oordeelt dat het ziekenhuis onterecht het contract met de softwareleverancier heeft opgezegd. Het ziekenhuis heeft onvoldoende duidelijk gemaakt waarom Alert tekortschoot.

De rechtbank komt niet toe aan beantwoording van de vraag óf het bedrijf fouten heeft gemaakt.

In totaal vier ziekenhuizen ruziën met Alert over de mislukking van het softwareproject. Het gaat behalve het Jeroen Bosch Ziekenhuis om het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, Bernhoven in Uden en het Atrium MC in Zuid-Limburg.

De rechter doet binnenkort uitspraak over een schadevergoeding die het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg eist. Alert claimt in een andere procedure 70 miljoen euro van de vier betrokken ziekenhuizen. Alert zegt dat door de claim van het Bossche ziekenhuis contracten met andere Nederlandse zorgorganisaties werden gedwarsboomd en meent dat er imagoschade is ontstaan.

Oprichter Jorge Guimarães van Alert vindt de uitspraak een eerste stap om weer te kunnen samenwerken met Nederlandse ziekenhuizen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan nog niks zeggen over de betekenis van de uitspraak en denkt na over een hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden