Ziekenhuis Spijkenisse wil nabestaanden spreken

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, waar mogelijk hartpatiënten zijn overleden door een foute diagnose, wil contact zoeken met nabestaanden van alle slachtoffers. Dat bevestigde een woordvoerder zaterdagmiddag.

null Beeld

Het ziekenhuis stelt eerst een commissie in die alle gevallen moet gaan bestuderen. 'We zoeken daar alleen nog een onafhankelijke voorzitter voor. Die hebben we hopelijk binnen een aantal dagen', aldus de zegsvrouw. 'Als we eenmaal zeker weten om welke patiënten het allemaal gaat, kunnen we op een gegeven moment in gesprek met nabestaanden.'

In 2010 zijn in het ziekenhuis 54 patiënten overleden aan hartfalen of een hartaanval. Dat is boven het landelijk gemiddelde. Vijftien patiënten zijn mogelijk overleden na een verkeerde diagnose.

De inspectie sloot afgelopen week de hartafdeling van het ziekenhuis en stelde verscherpt toezicht in. De zes patiënten die op de hartafdeling lagen zijn naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam overgebracht. De vier cardiologen zullen voorlopig nog wel spreekuur houden in de polikliniek, voor onderzoeken en diagnoses. Dat gebeurt dan wel onder verantwoordelijkheid van het Maasstad Ziekenhuis.

Geschrokken
Interim-voorzitter Van Zoelen zei dat hij zich 'te pletter is geschrokken' van de eerste onderzoeksresultaten. Cardiologen zouden foute diagnoses hebben gesteld en te weinig rekening hebben gehouden met andere ziektes van patiënten. Ook zouden artsen jarenlang morfine hebben toegediend aan stervende patiënten, terwijl dit tegen de richtlijnen is.

Het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken tientallen sterfgevallen. Ook andere afdelingen dan cardiologie worden onderzocht.

Kent u mensen die de afgelopen jaren op de afdeling cardiologie hebben gelegen? Graag komen we in contact met u. Ons mailadres: rd.stad@ad.nl

undefined

null Beeld Screenshot NOS
Beeld Screenshot NOS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden