Ziekenhuis(personeel) steeds vaker oorlogsdoelwit

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRK) waarschuwt dat ziekenhuizen, medisch personeel en ambulances steeds vaker het doelwit zijn van aanslagen in oorlogsgebieden wereldwijd.

Nowelle Barnhoorn
Een Israëlische vrouw wordt door reddingswerkers geholpen na een bomexplosie. Beeld AP
Een Israëlische vrouw wordt door reddingswerkers geholpen na een bomexplosie.Beeld AP

De hulporganisatie publiceerde vandaag het rapport 'Health Care in Danger: making the case'. Daarin staat ook een lijst van 600 aanslagen wereldwijd waarbij dokters, zusters, ambulances en ziekenhuizen het doelwit waren. De aanvallen dateren van midden 2008 tot eind 2010, en vonden in 16 verschillende landen plaat. Waaronder Libië, Afghanistan, Somalië en Colombia. In sommige gevallen gaat het om aanvallen waarbij per ongeluk medische instanties of hulpverleners geraakt werden, maar vaak waren de aanslagen doelbewust.

Recht op hulp
Het recht om als gewonde in een oorlog medische verzorging te krijgen en het recht voor medische hulpverleners om hun werk vrij te kunnen doen, zijn beschreven in de Eerste Geneefse Conventie. Maar nu, bijna 150 jaar nadat de conventie werd opgesteld, wordt het regelmatig geschonden, zegt woordvoerder van het Rode Kruis, Yves Daccord. 'Het gaat duidelijk om een trend waarbij er geen enkel respect voor gezondheidszorg is, en niemand schijnt het wat te kunnen schelen,' vertelt hij aan de BBC.

Van verontwaardiging naar desinteresse
Volgens Daccord is die desinteresse pas iets van de laatste jaren. 'Als er een paar jaar geleden een ambulance was aangevallen, of als een ziekenhuis was ingenomen door gewapende mensen, of als doktoren werden gearresteerd, reageerde men verontwaardigd. Maar nu schijnt niemand het nog te kunnen schelen.'

Miljoenen mensen
Volgens de hulporganisatie worden in totaal miljoenen mensen getroffen door de ontwikkeling, waarbij ziekenhuizen worden gebombadeerd, ambulances opzettelijk vertraagd bij checkpoints, doktoren bedreigd, ontvoerd of vermoord, en verpleegsters geïntimideerd tijdens hun werk.

Het ICRK begint vanaf vandaag een vierjarige campagne om aandacht te vragen voor het probleem.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden