Update

Ziekenhuis MCA vertrekt uit Alkmaar

ANP

ALKMAAR - Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) gaat weg uit Alkmaar. De ziekenhuisdirectie heeft donderdag besloten naar Heerhugowaard te verhuizen en daar een nieuw gebouw neer te zetten. Zo maakt het ziekenhuis op de website bekend.

De gemeente Alkmaar betreurt de beslissing van het MCA. VVD-wethouder Peter de Baat stelt het jammer te vinden dat de ziekenhuisdirectie niet heeft gekozen voor een locatie in Alkmaar. Het MCA is het enige ziekenhuis in de Noord-Hollandse gemeente.

Alkmaar en het MCA hebben sinds 2009 geprobeerd op stedelijke grond een plaats te vinden voor nieuwbouw. Twee locaties aan de rand van de stad werden echter door de provincie van de hand gewezen. Een derde locatie aan de noordoostkant van Alkmaar had niet de voorkeur van het ziekenhuis zelf.

Het MCA bouwt in Heerhugowaard een Regionaal Topklinisch Interventie Centrum. Hier komen de operatiekamers, de intensive care, het cardiologisch interventiecentrum, de spoedeisende zorg, verloskunde en de verpleegafdelingen.

Het bestaande ziekenhuis in de Alkmaarderhout verdwijnt niet helemaal. Het wordt omgebouwd tot een centrum voor hoogwaardige diagnostiek met voornamelijk poliklinische en een aantal behandelfuncties, waaronder radiotherapie en nucleaire geneeskunde.

De gemeente Alkmaar treedt met het MCA in overleg over de herbestemming van de delen van het complex die straks niet meer nodig zijn. De nieuwbouw van het MCA in Heerhugowaard moet in 2015 gereed zijn.

De fracties van het CDA en de Onafhankelijke Partij Alkmaar willen dat de Alkmaarse gemeenteraad volgende week voor een extra vergadering bijeen komt. De partijen eisen tekst en uitleg van het college van B en W vanwege het vertrek van het ziekenhuis. De partijen vrezen grote economische gevolgen. Het MCA is de grootste werkgever in Alkmaar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden