Ziekenhuis in Assen krijgt poli voor longpatiënten die móéten stoppen

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgt als eerste een gespecialiseerde verslavingspoli voor longpatiënten die móéten stoppen met roken.

De rokerspoli is een pilot die drie maanden gaat duren. Beeld Shutterstock
De rokerspoli is een pilot die drie maanden gaat duren.Beeld Shutterstock

Zware rokers die door het WZA naar de eigen verslavingspoli worden doorverwezen, krijgen eerst een consult met een verslavingsarts. Deze arts brengt de problematiek in kaart, stelt een behandelplan op en stemt met medisch specialisten en huisarts af wie wat gaat doen.

Zo nodig krijgen deze patiënten ­begeleiding van een verslavings­coach. Zowel de verslavingsarts als de coach werkt nauw samen met longverpleegkundigen, longartsen, diëtisten en fysiotherapeuten en zo ­nodig met een psycholoog.

De aanpak van het WZA gaat verder dan de bestaande afkickpoli’s en cursussen, die vaak niet meer bieden dan coaching en begeleiding. Het WZA wil de totale leefstijl van rokers in beeld brengen en aanpakken. De ­rokerspoli is een pilot die drie maanden gaat duren. In eerste instantie richt het WZA zich op longpatiënten die al onder behandeling zijn in het eigen ziekenhuis en maar niet met ­roken kunnen stoppen.

Het WZA helpt met deze aanpak ­rokers op dezelfde manier als drank- en drugsverslaafden. “Gek genoeg trappen bijvoorbeeld verzekeraars bij deze specialistische aanpak van ­rokers vaak op de rem, terwijl ze dat bij drank- en drugsverslaafden niet doen,” zegt verslavingsarts Robert van de Graaf. “Dat komt doordat ­roken nog steeds vaak wordt gezien als een slechte gewoonte in plaats van als een levensgevaarlijke verslaving.”

Vergoed

De behandeling van tabaksverslaving door de verslavingszorg wordt, in ­tegenstelling tot andere verslavingen, niet vergoed. Het WZA en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) onderzoeken samen de mogelijk­heden om deze behandeling wel vergoed te kunnen krijgen. Het WZA heeft zorgverzekeraars al wel betrokken bij het project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden