Opinie

'Zieke mensen op straat zetten is mensonterend'

De sluiting van de 24 uursopvang voor ernstig zieke vreemdelingen in Amsterdam is een louter politieke beslissing en gaat voorbij aan de alledaagse werkelijkheid, schrijven Paul Meijs en Jan Pronk.

De zorgbus verleent medische check-ups aan uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerden. Beeld Jean-Pierre Jans
De zorgbus verleent medische check-ups aan uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerden.Beeld Jean-Pierre Jans

De gemeente Amsterdam heeft op 1 juli 2016 de 24 uurs­opvang voor ernstig zieke vreemdelingen beëindigd. Dokters van de Wereld, een internationale medische humanitaire organisatie, spreekt haar verontwaardiging uit over deze politieke beslissing, die de meest kwets­baren treft en hun gezondheid verder in gevaar brengt.

De gemeente is tot deze beslissing gekomen omdat deze speciale opvang een looptijd had van één jaar en dit jaar is nu om. Daarnaast wil de gemeente dat de landelijke overheid deze mensen gaat helpen en discussieert men over het budget.

Deze politieke overwegingen gaan voorbij aan de alledaagse werkelijkheid. De ernstig zieke personen die in deze opvang verblijven zijn gescreend en geïndiceerd door de GGD. Alleen zeer complexe zorggevallen krijgen een plek toegewezen. Anderen, onder wie psychisch verwarden, worden naar de nacht­opvang ('bed-bad-brood') verwezen.

Recht op gezondheid
Door het sluiten van de 24 uursopvang dreigen ernstig zieke mensen op straat te belanden. Het betreft onder anderen een patiënt met epilepsie en psychiatrische problematiek, een ­patiënt met nierfalen die wekelijks meerdere keren dialyse nodig heeft en iemand met een posttraumatische stressstoornis in combinatie met zwakbegaafdheid.

De noodzakelijke behandelingen kunnen niet effectief zijn als er geen plek is om te verblijven en te rusten, er geen regelmatige en gezonde maaltijden zijn en vooral als er geen toegang bestaat tot een arts en sprake is van stabiele ­inname van medicatie.

Jan Pronk is voorzitter raad van advies Dokters van de Wereld en oud-minister van onder meer Ontwikkelingssamenwerking en Volkshuisvesting (PvdA). Beeld Eigen foto
Jan Pronk is voorzitter raad van advies Dokters van de Wereld en oud-minister van onder meer Ontwikkelingssamenwerking en Volkshuisvesting (PvdA).Beeld Eigen foto

Mensonterend
Dokters van de Wereld maakt zich ernstig zorgen over het lot van deze mensen. Het recht op gezondheid is universeel en geldt voor ieder mens. De overheid heeft een zorgplicht voor zieke personen. Niet alleen de nationale, maar ook de lokale overheid is gebonden aan verdragen.

Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam de morele taak om op een menswaardige manier om te gaan met haar inwoners, ook als zij geen papieren hebben. Zieke mensen op straat zetten is mensonterend.

Wij roepen de gemeente Amsterdam op deze beschermende opvang voort te zetten. Door mensen met ernstige lichamelijke of geestelijke problemen geen medische begeleiding meer te bieden en hen uit het oog te verliezen, neemt het risico op 'erger' toe: ze blijven langer ziek, zorgen voor overlast op straat of kunnen anderen besmetten.

Rondzwerven
Wij verwachten van de gemeente duidelijke ­criteria bij beslissingen over de toegang tot ­deze opvang, zodat iedereen die kwetsbaar of ziek is goed wordt opgevangen, zowel overdag als 's nachts.

In onze spreekuren bij de nacht­opvanglocaties treffen wij wekelijks mensen aan die ernstige medische en psychische problemen hebben en overdag moeten rondzwerven. Dat achten wij onverantwoord.

Paul Meijs: voorzitter bestuur Dokters van de Wereld. Beeld Eigen foto
Paul Meijs: voorzitter bestuur Dokters van de Wereld.Beeld Eigen foto

Humane bejegening
Het moge duidelijk zijn dat de gemeente en de GGD verantwoordelijk zijn. Die verantwoordelijkheid betreft de publieke gezondheid, de openbare orde en ook de individuele gezondheid van de zieke personen die op straat komen en van anderen die nu al overdag op straat zwerven.

Steunorganisaties, zoals Dokters van de Wereld, en vrijwilligers zijn niet het vangnet van de gemeente. Zij doen hun best, maar hebben onvoldoende capaciteit en financiële middelen om kerntaken van de gemeente over te nemen.

De bespreking van de gemeentelijke voorjaarsnota deze week biedt aan alle politieke partijen een uitgelezen kans om de opvang en begeleiding van zieke en kwetsbare personen volgens de maatstaven van goede zorg en humane bejegening te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden