Ziek door schimmel en tocht in Nieuw-West

Huizen in de Nolensstraat in Amsterdam Nieuw-West kampen met overlast door achterstallig onderhoud. De muren en plafonds zijn vochtig en beschimmeld. Foto © Marc Driessen Beeld
Huizen in de Nolensstraat in Amsterdam Nieuw-West kampen met overlast door achterstallig onderhoud. De muren en plafonds zijn vochtig en beschimmeld. Foto © Marc Driessen

AMSTERDAM - Kinderen met inhalers tegen astma, steenkoude slaapkamers en schimmeldampen die je tegemoet slaan: de bewoners van de Nolensstraat en de Voermanbuurt in Nieuw-West zijn hun woonsituatie beu.

De bewoners wachten al jaren vergeefs op renovatie of sloop van hun woonblokken. De woningen zijn nauwelijks onderhouden, hoogstens hier en daar opgelapt. Het ontbreekt de huizen aan dubbelglas en centrale verwarming.

In oktober 2010 hoorden zij dat de stadsvernieuwingsplannen door de ingestorte markt voor koopwoningen in de wacht werden gezet en dat het samenwerkingsproject van de woningcorporaties De Key, Rochdale en Stadgenoot zou worden ontmanteld.

Vier maanden later hebben de bewoners nog steeds geen idee waar ze aan toe zijn. ''Ik wil koste wat het kost weg,'' zegt de één. Een ander: ''Zodat we kunnen leven als mensen.''

Hun klachten zijn door de SP-fractie in Nieuw-West gebundeld in een zwartboek dat volgende week op het stadsdeelkantoor wordt aangeboden aan de woningcorporaties.

Daarin staan veel klachten over schimmel, houtrot, tocht en kou. En verhalen over kinderen die astma hebben gekregen of allergieën hebben ontwikkeld. Ook de veiligheid van de huizen is volgens de bewoners achteruitgegaan.

Stadgenoot en Rochdale, die de desbetreffende woningen in beheer hebben, willen de bewoners graag zo snel mogelijk een andere woning aanbieden door ze stadsurgentie te geven. ''Maar omdat er geen peildatum voor het slopen is, mogen we dat vooralsnog niet doen,'' aldus een woordvoerder van Stadgenoot.

''In de overeenkomst Bouwen aan de stad hebben we ons hier samen met de huurdersvereniging hard voor gemaakt. Gelukkig heeft de gemeente dat akkoord ondertekend.

De stadsdelen moeten nu nog hun handtekening zetten. Wij gaan ervan uit dat ze dat in maart doen.''

Hester van Buren, lid van de raad van bestuur van Rochdale: ''We zijn nu aan het kijken hoe we de huurders kunnen verenigen zodat we in gesprek kunnen over eventuele aanpassingen.'' (EMMA BOELHOUWER)

Lees verder in Het Parool: 'Hier kunnen we niet als mensen leven'
Bewoners van de Dudok- en Voermanbuurt in Nieuw-West zijn hun slechte huizen beu.

Foto Marc Driessen
www.marcdriessen.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden