'Zie je wel: die UB is niet nodig'

Het terrein van de UvA rond de Oude Manhuispoort. Foto GPD Beeld
Het terrein van de UvA rond de Oude Manhuispoort. Foto GPD

AMSTERDAM - De kritiek van stadsbeschermers en omwonenden op de plannen voor een nieuwe universiteitsbibliotheek (UB) op het Binnengasthuisterrein is weer opgelaaid, nota bene door uitspraken van de bibliotheekdirecteur zelf.

Directeur Nol Verhagen van de UB zei vorige week in het UvA-blad Folia liever te spreken over 'een studiehuis op het BG-terrein' dan over een bibliotheek. Vanwege de digitalisering zullen er, zei hij, minder boeken te vinden zijn dan oorspronkelijk gepland.

Ook tijdschriften zullen bibliotheken in de toekomst minder vaak in gedrukte vorm op de plank hebben liggen. ''Steeds meer daarvan komt digitaal beschikbaar en dan hoef je de gedrukte versie niet meer bij de hand te hebben en dus ook niet meer de daarvoor benodigde ruimte,'' zei Verhagen.

Tegenstanders van nieuwbouw op het als monumentaal beschouwde Binnengasthuisterrein zien daarin een nieuw bewijs dat deze UB overbodig is. Als de bibliotheek dan toch minder opslagruimte nodig heeft, redeneren zij, beschikt de UvA al over diverse gebouwen vlak bij het Binnengasthuisterrein waar zo'n studiehuis zijn intrek in kan nemen.

Verhagen ontkent overigens in Folia uitdrukkelijk dat de nieuwbouw niet meer nodig is. Volgens hem werken geesteswetenschappers, voor wie de nieuwe bibliotheek bestemd is, 'vooral met tastbare boeken en documenten'. ''Het zal nog wel tien tot vijftien jaar duren voordat die alle gedigitaliseerd zijn.''

De nieuwe bibliotheek op het BG-terrein zorgt al meer dan tien jaar voor hooglopende discussies. Eerder deze zomer wist de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad via een rechtszaak te bewerkstelligen dat de sloop van de monumenten op het terrein tenminste voor even werd uitgesteld. In zijn nieuwe samenstelling lijkt ook een meerderheid van de stadsdeelraad te aarzelen over de vereiste sloopvergunning. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden