Zeventig mensen in 2008 zwaar beveiligd

In totaal was met de bewaking van leden van het Koninklijk Huis, politici en andere publieke figuren 38 miljoen euro gemoeid. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
In totaal was met de bewaking van leden van het Koninklijk Huis, politici en andere publieke figuren 38 miljoen euro gemoeid. Foto ANP/Valerie Kuypers

DEN HAAG - Zo'n zeventig mensen zijn het afgelopen jaar dusdanig bedreigd dat zij moesten worden beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Het gaat daarbij om landelijk opererende politici als premier Jan Peter Balkenende en Geert Wilders, maar ook om lokale bestuurders en columnisten. In totaal was met de bewaking van leden van het Koninklijk Huis, politici en andere publieke figuren 38 miljoen euro gemoeid. Dat blijkt uit cijfers die de DKDB op verzoek van deze krant heeft verstrekt.

De dienst bewaakte het afgelopen jaar 22 mensen permanent, onder wie acht leden van het Koninklijk Huis en veertien politici en andere prominenten. In de laatste categorie gaat het onder meer om bedreigde personen. Namen noemen doet de DKDB niet, maar het betreft in ieder geval premier Balkenende en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders.

Naast de 'vaste klanten' zorgde de DKDB ook in 122 incidentele gevallen voor beveiliging. Het ging daarbij om buitenlandse staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders, maar ook om personen die met een tijdelijke dreiging te maken hadden. De verhouding tussen die twee categorieën is 'ongeveer fiftyfifty', aldus Dick Pijl, hoofd van de DKDB.

De beveiligers van de DKDB rapporteerden het afgelopen jaar 'een tiental incidenten' aan hun opdrachtgever, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Wat voor voorvallen het zijn, wil de NCTb niet kwijt. ''Het gaat in ieder geval om incidenten die voor ons van belang zijn voor het maken van dreigingsanalyses,'' aldus een woordvoerster. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden