Zeventien geweldsdoden in 2011

Een forensisch onderzoeker bekijkt de plek in Amsterdam-Oost waar topcrimineel Stanley Hillis is neergeschoten. © ANP Beeld
Een forensisch onderzoeker bekijkt de plek in Amsterdam-Oost waar topcrimineel Stanley Hillis is neergeschoten. © ANP

In Amsterdam zijn in 2011 zeventien mensen omgekomen door geweld. Dat zijn er voor het tweede opeenvolgende jaar relatief weinig. Twaalf van hen zijn met een vuurwapen omgebracht, minder vaak liepen 'gewone' ruzies uit de hand.

In zeven zaken, waarin acht slachtoffers vielen, zijn verdachten aangehouden. In enkele andere gevallen denkt de recherche te weten wie de dader is, maar is die nog voortvluchtig. Onder de slachtoffers was één vrouw.

Stanley Hillis
De eerste moord van het jaar was een geruchtmakende liquidatie. Kopstuk Stanley Hillis uit de Amsterdamse onderwereld werd met een automatisch wapen doodgeschoten in zijn terreinwagen, in de Fizeaustraat (Oost). Pal naast Hillis' jeep had de recherche een aanhangwagen geplaatst waarin twee opsporingsambtenaren met richtmicrofoons lagen, om een afspraak tussen Hillis en zijn criminele compagnon Donald Groen af te luisteren. Hoewel verderop in de straat een observatieteam verdekt stond opgesteld, konden de daders ontkomen, wat tot grote ophef leidde.

Andere slachtoffers plaatsen politie en justitie eveneens in criminele hoek - al ging het om minder bekenden. Enkele vermoede drugshandelaars werden doodgeschoten en op de Anthony Fokkerweg ontaardde een drugsdiefstal in een schietpartij waarbij een 22-jarige Pool omkwam. In een autohandel in het Westelijk Havengebied kregen twee groepjes Turken ruzie, wat leidde tot een schietpartij die twee levens kostte.

Politie
Eén slachtoffer werd door een agent gemaakt. Na een kampioensfeestje waarbij heel veel was gedronken en gesnoven, kwamen leden van een voetbalteam in aanvaring met een hondengeleider van de politie. Toen die twee van de voetballers wilde arresteren, werd hij aangevallen. Uiteindelijk loste hij in paniek enkele schoten. Michael Koomen, die de ruzie juist had willen sussen, werd dodelijk geraakt. De Rijksrecherche onderzoekt nog of de agent had mogen schieten. (Madelon Kranenburg & Paul Vugts)

Lees meer in Het Parool van vandaag: Dodelijk geweld in de stad nam in elk geval niet toe

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden