Aanslag Londen

Zevende verdachte opgepakt voor aanslag

Bij de dubbele aanslag in Londen zijn zaterdagavond zeven mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. De drie daders zijn door de politie gedood, waarmee het dodenaantal op tien komt.

Politieagenten in de buurt van Borough Market. Beeld anp
Politieagenten in de buurt van Borough Market.Beeld anp

De politie in Londen heeft een zevende verdachte aangehouden van de aanslag op de London Bridge. Het gaat om een 19-jarige man. Hij wordt verdacht van de voorbereiding of de aanzet tot een terroristische actie, aldus de politie.

De man zit in voorlopige hechtenis op een politiebureau in Berkshire en zijn huis wordt op dit moment onderzocht, zo meldt de politie van Londen in een verklaring.

Eerder werden al zes verdachten van medeplichtigheid aan de aanslag aangehouden. Zij zitten nog vast. Twaalf anderen die in eerste instantie werden verhoord zijn weer op vrije voeten gesteld.

Britse agenten hebben in het onderzoek naar de aanslagen nog eens drie mannen opgepakt in Londen. Dat maakte de politie in de Engelse hoofdstad afgelopen nacht bekend.

De Britse veiligheidsdiensten arresteerden de drie mannen in de oostelijke wijk Ilford. Twee van de mannen worden verdacht van het voorbereiden van terroristische activiteiten. De derde verdachte is opgepakt wegens het bezit en de handel in drugs.

Eerder had de politie al een dertigjarige man opgepakt in een woning in dezelfde wijk.

Het lichaam dat in de Theems is gevonden, is inderdaad van de 45-jarige Fransman Xavier Thomas, meldde The Guardian. Hij werd woensdagavond formeel geïdentificeerd. Thomas is daarmee het achtste slachtoffer van de aanslag in Londen.

De politie trof het stoffelijk overschot dinsdagavond aan bij de wijk Limehouse en maakte de vondst woensdag bekend. Al direct werd gedacht aan Thomas, die sinds de aanslagen vermist was. De nabestaanden van de Fransman werden gelijk op de hoogte gebracht.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een brief aan Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, gestuurd om zijn steun te betuigen na de aanslag van zaterdag.

In de brief schrijft Van der Laan dat hij spreekt namens alle inwoners van Amsterdam. De burgemeester leeft mee met de Khan, de slachtoffers en hun families en alle andere getroffenen in Londen.

Van der Laan. Beeld anp
Van der Laan.Beeld anp

De Britse politie heeft een nieuwe verdachte opgepakt van de aanslag. Het gaat om een 30-jarige man die bij een inval vanochtend vroeg in een woning in het oosten van Londen werd gearresteerd.

Hij wordt volgens de politie verdacht van de voorbereiding, betrokkenheid bij en het aansporen tot terroristische daden. Over de identiteit van de man is niets bekendgemaakt.

Zijn arrestatie volgt kort na de aanhouding van een Marokkaan in het Ierse Limerick.

De Ierse politie heeft een tweede persoon gearresteerd die mogelijk betrokken is geweest bij de aanslag van zaterdagavond in het centrum van Londen. Dat heeft The Guardian dinsdagavond bekendgemaakt.

Na een tip van de Britten werd in Limerick een Marokkaan aangehouden op verdenking van het gebruik van vervalste documenten. In zijn flat werden papieren aangetroffen op naam van een van de drie doodgeschoten terroristen.

De Ierse premier Enda Kenny bevestigde maandag dat Rachid Redouane een tijdje in Ierland heeft gewoond maar daar niet was opgevallen. Redouane trouwde in 2012 in Dublin met de Britse Charisse Ann O'Leary.

Een man die eerder in Ierland was opgepakt in verband met de terreurdaad op London Bridge en in Borough Market, die aan zeven mensen het leven kostte, is inmiddels zonder aanklacht op vrije voeten gesteld.

De Tweede Kamer heeft vandaag de terroristische aanslag van zaterdagavond in Londen herdacht.

"Ik denk dat voor eenieder van ons geldt dat we nooit hadden verwacht zo vaak te moeten stilstaan bij aanslagen," benadrukte Kamervoorzitter Khadija Arib. "Ik hoop dat de Britten in staat zijn vast te houden aan hun open, vrije manier van leven. Zij staan voor de zware taak om te leren leven met alle verliezen. Maar zij staan er niet alleen voor," verzekerde ze.

Premier Mark Rutte prees de "strijdbaarheid en veerkracht van de Britten na de zoveelste beproeving''. Hij putte moed uit de reacties van Londenaren na de aanslag, "taal van moedige mensen die zich niet de mond laten snoeren".

"We zullen onze vrije en democratische samenleving nooit prijsgeven," verklaarde Rutte.

Bij de herdenking was ook de Britse ambassadeur aanwezig.

null Beeld anp
Beeld anp

De Britse politie heeft dinsdag de naam bekendgemaakt van de derde terrorist die betrokken was bij de aanslag van zaterdagavond in Londen. Het gaat om Youssef Zaghba, een 22-jarige Italiaan van Marokkaanse afkomst.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera werd hij in 1995 in Fez geboren als zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw. Na de scheiding van het stel verhuisde zijn moeder naar Bologna.

Youssef brak met zijn vader in Marokko en zocht zijn moeder geregeld op. Vorig jaar werd hij op de luchthaven van de Italiaanse stad tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen.

Na een onderzoek naar mogelijke internationale terroristische activiteiten lieten de autoriteiten hem gaan. Italië zette hem wel op een lijst van personen die als een risico worden beschouwd en lichtte zowel de Britse als de Marokkaanse autoriteiten in.

Het laatst wat van Zaghba bekend was, was dat hij werkte in een restaurant in Londen en dat hij regelmatig contact onderhield met zijn moeder. De Britse politie zei dat Zaghba noch bij de politie, noch bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 op de radar stond.

De Britse politie onthulde tot nu toe alleen de namen van de twee andere aanslagplegers: Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Butt was een in Pakistan geboren Brit, Redouane zou een Marokkaanse en Libische achtergrond hebben.

De politie maakte vandaag ook een nieuwe aanhouding bekend, deze keer van een 27-jarige man uit Barking, in het oosten van Londen. Twaalf personen die eerder werden opgepakt, zijn allemaal weer vrijgelaten.

De Britse politie heeft alle verdachten die zondag zijn gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de terroristische aanslag op London Bridge en in Borough Market maandagavond vrijgelaten.

Hun is niets ten laste gelegd. Het ging nog om tien mensen uit de wijk Barking die vast zaten voor verhoor. Twee anderen werden al eerder naar huis gestuurd.

Sky News meldde dat de politie in het gehuurde busje waarmee voetgangers op de brug werden aangereden, Molotov-cocktails heeft aangetroffen. Het zou gaan om zeker tien flessen met een heldere vloeistof en een lap stof in de hals. De rechercheurs behandelden de vondst als benzinebommen.

Khuram Shezad Butt, die door de politie is geïdentificeerd als een van de verantwoordelijken voor de aanslag in Londen zaterdag, figureerde in de tv- film 'The Jihadis Next Door'. Dat melden Britse media maandagavond.

Chanel 4 zond de documentaire, na een jaar van onderzoek en gebruik van undercover opnamen, in januari uit.

Butt is te zien bij bijeenkomsten met twee notoire islamistische predikers, onder wie haat-imam Mohammed Shamsuddin, die Groot-Brittannië waarschuwde voor de komst van de sharia. Hij komt ook in beeld in gezelschap van Abu Haleema, die ervan wordt verdacht een schooljongen te hebben aangezet tot een terreurdaad.

Butt zou zijn geradicaliseerd door filmpjes op You Tube. Hij overwoog volgens een kennis naar Syrië te gaan om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd, maar zijn familie en toen zwangere vrouw brachten hem op andere gedachten.

De politie in Londen heeft de identiteit van twee van de drie mannen die zaterdagavond met een bestelauto en messen aanslagen pleegden in het centrum van Londen vrijgegeven, dat meldt de BBC.

Het gaat om Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). De eerste, geboren in Pakistan maar in het bezit van een Brits paspoort, was bekend bij de inlichtingendienst MI5. Aanwijzingen dat hij een aanslag zou voorbereiden, waren er niet.

Redouane, die een Marokkaanse en Libische achtergrond zou hebben, was een onbekende voor de autoriteiten. Hij bediende zich ook van het alias Rachid Elkhdar. Onder die naam was hij volgens de BBC zes jaar jonger. Beide mannen woonden in Barking in het oosten van de Engelse hoofdstad. In deze wijk en in Newham, iets verder naar het westen, deed de politie invallen. Er zijn verscheidene arrestaties verricht.

Er is nog onderzoek gaande naar de identiteit van de derde pleger van de terreurdaad, die zeven mensen het leven kostte en tientallen verwondde. Achttien zijn er nog slecht aan toe. Alle drie de aanslagplegers werden zaterdagavond door de politie doodgeschoten.

De Britse politie heeft maandag in Londen meer arrestaties verricht in verband met de aanslag van afgelopen zaterdag. De politie heeft niet laten weten hoeveel mensen zijn aangehouden.

Er worden maandag nog steeds huiszoekingen verricht in het kader van het onderzoek naar de terreurdaad die zeven mensen het leven heeft gekost. Britse media meldden dat bij de invallen maandagochtend in het oosten van Londen is geschoten en/of dat er iets is geëxplodeerd. Het onderzoek richt zich op het noordoosten van Londen, op de stadsdelen Barking en Newham.

De Britse premier Theresa May vergadert maandag met haar meest vooraanstaande veiligheidsfunctionarissen over de jongste aanslag in Engeland.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag in Londen van zaterdagavond opgeëist. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van media gelieerd aan IS.

Het nieuwsmedium Amaq bracht zo'n 24 uur nadat de aanslag plaatsvond een verklaring naar buiten. "Een afdeling van strijders van Islamitische Staat voerde de aanval in Londen gisteren uit," luidde de boodschap op de nieuwssite.

De politie in Londen heeft de identiteit vastgesteld van de drie daders. De namen van het drietal worden vrijgegeven zodra dat "operationeel mogelijk'' is. De politie voegt eraan toe dat momenteel nog vier verschillende panden doorzocht worden. Twaalf mensen zijn zondag aangehouden, van wie er een is vrijgelaten. De daders werden door de politie ter plekke doodgeschoten.

Zoals inmiddels bijna gemeengoed na een terroristische aanslag, zijn zondagavond beroemde gebouwen gehuld in de Britse vlag. Zo ook de Brandenburger Tor in Berlijn.

De Brandenburger Tor in Berlijn. Beeld anp
De Brandenburger Tor in Berlijn.Beeld anp

Premier Theresa May heeft zondag aangekondigd dat Groot-Brittannië harder gaat optreden tegen moslimterreur en moslimextremisme. Dat deed May zondag tijdens een persconferentie over de terroristische aanslag die Londen zaterdag trof. "Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg", zei May. "De daders van de aanslagen hadden allemaal één ding gemeen: een radicaalislamitische achtergrond. Daar moet harder tegen worden opgetreden."

May gaf aan dat het antiterreurbeleid en de -wetten tegen het licht worden gehouden. De politie moet daarmee meer mogelijkheden krijgen om vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Ook eist May dat internetbedrijven meer doen tegen online haatzaaien.

De Britse premier Theresa May heeft zondagmiddag een bezoek gebracht aan de slachtoffers van de terreuraanslag. De 48 slachtoffers van de aanslag werden opgenomen in vijf verschillende ziekenhuizen. Veertien van hen liggen in het King's College Hospital, dat May bezocht, meldt BBC.

Acht mensen zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis, 21 slachtoffers verkeren nog in kritieke toestand, zo meldt de Engelse gezondheidsdienst.

De politie in Londen heeft de identiteit vastgesteld van de drie terroristen die zaterdagavond met een bestelauto en messen aanslagen pleegden in het centrum van de Britse hoofdstad. De namen van het drietal worden echter nog niet vrijgegeven, meldt de BBC.

Door de aanslagen op de London Bridge en het nabijgelegen uitgaansgebied Borough Market kwamen zeven mensen om het leven en raakten tientallen gewond. De daders werden door de politie doodgeschoten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft fel uitgehaald naar de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Die twitterde na de aanslagen dat de inwoners van Londen niet gealarmeerd moesten worden door de verhoogde aanwezigheid van gewapende agenten, een voor Engelsen ongewoon beeld. Trump reageerde fel op Twitter.

"Zeven doden en 48 gewonden en de burgemeester van Londen zegt dat er geen reden voor paniek is". Trump citeerde echter slechts een deel van de tweet van Khan, die de eerste moslimburgemeester van Londen is. Hij liet weg dat Khan doelde op de aanwezigheid van gewapende agenten.

De Amerikaanse president riep op te stoppen met "politieke correctheid". Ook greep hij de aanslagen aan om weer te pleiten voor de invoering van zijn omstreden inreisverbod.

Er is geen verband tussen de terroristische aanslagen die Groot-Brittannië de afgelopen drie maanden hebben getroffen. Dat zei de Britse premier Theresa May zondag tijdens een persconferentie over de twee aanslagen die Londen zaterdagavond troffen.

Vorige week maandag kwamen bij een zelfmoordaanslag tijdens een concert van Ariana Grande 22 mensen om het leven. Bij een aanslag in Londen met een busje vielen eind maart drie slachtoffers. May stelt dat er sprake is van kopieergedrag. "Terrorisme inspireert terroristen. De terreurdaden hebben weliswaar geen directe link, maar hebben wel met elkaar gemeen dat ze gepleegd zijn vanuit een kwaadaardige ideologie van moslimextremisme, die haat predikt en verdeeldheid zaait."

De Londense politie heeft zondagmorgen invallen gedaan in woningen in het oosten van de stad. Daarbij zijn twaalf arrestaties verricht. Volgens SkyNews woonde een van de aanslagplegers op een van de adressen.

De politie bevestigde zondag dat de invallen te maken hebben met de aanslagen van zaterdagavond. Een speciale terreureenheid deed de invallen in de wijk Barking. Volgens de politie worden er op dit moment nog steeds woningen doorzocht.

null Beeld anp
Beeld anp

"De lafaards die deze aanvallen pleegden zullen onze veerkracht, compassie of onze democratieën niet ondermijnen." Dat stelt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een verklaring zondag naar aanleiding van de aanslagen in Londen.

Juncker volgde de ontwikkelingen zaterdagavond "met ontzetting", schrijft hij. "Ik weet dat de inwoners van Londen desondanks zullen doorgaan, net als de inwoners van Manchester ons nog zo kort geleden hebben getoond."

De dubbele aanslag op London Bridge en Borough Market kostte zeven mensen het leven.

De EU, haar lidstaten en haar bondgenoten overal ter wereld zijn solidair, aldus de reactie uit Brussel. "Samen zullen we de waarden die onze maatschappij vredig, democratisch, open en tolerant maken in stand houden."

De slachtoffers en hun familie zijn in mijn gedachten, eindigt Juncker.

In Londen is opnieuw een aanslag gepleegd. Beeld afp
In Londen is opnieuw een aanslag gepleegd.Beeld afp

De Britse premier Theresa May vindt dat er te veel tolerantie is voor extremisme in het Verenigd Koninkrijk. Op een persconferentie over de twee aanslagen die zaterdagavond werden gepleegd, veroordeelde zij de "boosaardige" ideologie van de daders.

"Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg. De daders van de aanslagen hadden allemaal één ding gemeen: een radicaalislamitische achtergrond. Daar moet harder tegen worden opgetreden."

May gaf aan dat het antiterreurbeleid en de -wetten tegen het licht worden gehouden. De politie moet daarmee meer mogelijkheden krijgen om vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Ook eist May dat internetbedrijven meer doen tegen online haatzaaien.

May zegt ook dat de afgelopen tijd vijf mogelijke aanslagen zijn verijdeld. Dit jaar is Groot-Brittannië drie keer getroffen door een terroristische aanslag.

De parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië gaan gewoon door donderdag 8 juni. Dat heeft de Britse premier Theresa May zondag gezegd in een persconferentie die zij gaf over de twee aanslagen die Londen troffen zaterdagavond.

Alle partijen, UKIP uitgezonderd, hebben zondag hun campagnes gestaakt.
Maandag gaat de campagne weer verder, zei May. "Geweld kan nooit ons democratische proces verstoren. Daarom gaat de campagne morgen weer vol door en de verkiezingen zijn zoals gepland donderdag."

Theresa May: verkiezingen gaan door. Beeld epa
Theresa May: verkiezingen gaan door.Beeld epa

De Russische president Poetin heeft zondag een telegram gestuurd aan de Britse premier May waarin hij zijn condoleances overbrengt voor de slachtoffers van de aanslagen.

Poetin pleit in het telegram voor meer internationale samenwerking op het gebied van terreurbestrijding. Ook wil hij dat de inspanningen om terreur te bestrijden worden verhoogd. "Dat is het logische antwoord op wat er is gebeurd."

De dubbele aanslag in Londen heeft een zevende leven geëist. Dat heeft Cressida Dick, het hoofd van de Londense politie, zondagochtend meegedeeld.

Dick bevestigde dat de terroristen na de aanslag met het busje op London Bridge zijn doorgereden naar Borough Market, waar ze met messen instaken op voorbijgangers. Het drietal werd vervolgens door de politie doodgeschoten.

De gebieden van de aanslag zijn voorlopig afgesloten en worden onderzocht. De bewoners daar moeten tot nader order binnenblijven. De commissaris sprak van ,,een afgrijselijke ervaring voor velen".

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslag van zaterdagavond in Londen als een succes gevierd. De verantwoordelijkheid heeft zij echter niet opgeëist.

Ook andere organisaties hebben dat voor zover bekend nog niet gedaan.

De SITE Intelligence Group, gespecialiseerd in de evaluatie van jihadistische propaganda, liet zondag weten dat IS formeel geen mededeling over de jongste aanslag heeft gedaan. De aanslag in Manchester op 22 mei, werd wél door Islamitische Staat opgeëist. IS riep volgens SITE na Manchester op om burgers met voertuigen, schietwapens en messen te doden.

SITE staat voor Search for International Terrorist Entities. Deze in de Verenigde Staten gevestigde organisatie zoekt en evalueert online activiteiten van terroristen.

De aanslag zaterdagavond in Londen is de vijfde binnen een half jaar in West-Europa. In drie gevallen vond de aanslag plaats in Engeland. Vier keer werd een auto als aanslagmiddel gebruikt.

Het begon in december vorig jaar met de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, toen de uit Tunesië afkomstige dader twaalf mensen doodde. De terrorist werd korte tijd later in Italië doodgeschoten.

Op 22 maart reed een man in op voetgangers op de Westminster Bridge in Londen. Hierdoor kwamen vier mensen om het leven. De dader werd doodgeschoten.

Op 7 april gebruikte een terrorist in de Zweedse hoofdstad Stockholm een vrachtwagen om op voorbijgangers in te rijden. Vijf mensen stierven op straat. De dader werd opgepakt.

Op 22 mei blies een man zich op direct na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande. Hij nam 22 omstanders mee in de dood. Door de aanslag in Londen zijn zondagochtend in elk geval zes mensen door de drie daders omgebracht. Aangezien sommige gewonden er slecht aan toe zijn, kan dit aantal nog oplopen. De daders zijn doodgeschoten.

Het dreigingsniveau in ons land wordt niet gewijzigd. Dat zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zondagochtend in een tweet.

Schoof meldt dat naar aanleiding van "wederom een terroristisch incident'' in Londen. Daar zijn zaterdagavond zes mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. De drie daders zijn door de politie gedood, waarmee het dodenaantal op negen komt. De daders reden met een busje in op mensen en staken daarna mensen neer.

De NCTV zegt verder de gevolgen voor Nederland te bekijken.

Premier Mark Rutte spreekt van een "laffe aanslag" in Londen. Hij heeft zondag zijn condoleances overgebracht aan de Britse premier Theresa May en alle mogelijke steun toegezegd.

"Londen rouwt na weer een laffe aanslag. En wij rouwen mee. Onze gedachten en ons hart zijn bij de slachtoffers en nabestaanden," aldus Rutte in een reactie. De aanslagplegers reden zaterdagavond eerst op London Bridge met een bestelbus op voetgangers in, en staken daarna op Borough Market meerdere mensen neer.

Ook leiders van politieke partijen reageren. PVV-leider Geert Wilders stelt dat er "steeds opnieuw aanslagen komen tot we de islam als oorzaak erkennen en terugvechten''. Hij noemt de woorden van Rutte holle frasen. "Ik waarschuw hier al meer dan 10 jaar voor."

"De Britten worden zwaar op de proef gesteld'', zegt Alexander Pechtold van D66. SP-leider Emile Roemer spreekt van "opnieuw een nachtmerrie die werkelijkheid wordt."

Jesse Klaver van GroenLinks: "Opnieuw wordt London getroffen door een vreselijke terreurdaad."

De drie laten weten dat hun medeleven uitgaat naar de slachtoffers en nabestaanden.

Enkele van de gewonden die in Londen in vijf verschillende ziekenhuizen zijn ondergebracht, zijn er slecht aan toe. Dat zei burgemeester Sadiq Khan van de Britse hoofdstad zondagochtend. Hij noemde geen aantallen.

De Franse president Emmanuel Macron deelde zondagochtend in Parijs mee dat er onder de gewonden minstens twee Fransen zijn, van wie er een ernstig aan toe is. De autoriteiten in Londen hebben formeel nog niets bekendgemaakt over de identiteit van de slachtoffers.

Khan zei tevens dat hij geen voorstander is van uitstel van de parlementaire verkiezingen die donderdag in Groot-Brittannië worden gehouden. Hij liet verder weten dat de bevolking van zijn stad zondag aanzienlijk meer politie dan normaal op straat zal zien.

null Beeld afp
Beeld afp

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondagochtend weten ,,op dit moment'' geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.
Bij de dubbele aanslag in Londen zijn zaterdagavond zes mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. De drie daders zijn door de politie gedood, waarmee het dodenaantal op negen komt.

Er wordt zondag in Groot-Brittannië uit piëteit met de slachtoffers van de aanslag in Londen door politici geen nationale verkiezingscampagne gevoerd, aldus de commerciële zender ITV. De Britten gaan donderdag naar de stembus voor parlementsverkiezingen.

Volgens ITV is het wel mogelijk dat er lokaal politici de straat op gaan om aandacht voor de verkiezingen te vragen. De Conservatieven bevestigden de mededeling zondagochtend. De Labour Party reageerde nog niet. Premier May vindt de Britse politiek veel te verdeeld om de brexit adequaat uit te voeren. Ze is uit op versteviging van de meerderheid van haar partij in het parlement.

Ze staat aan de vooravond van de onderhandelingen met de Europese Unie over de Britse uittreding. May's populariteit in de peilingen is de laatste tijd flink gedaald.

Regeringsleiders en Britse politici hebben geschokt gereageerd op de terroristische aanvallen in Londen zaterdagavond. De Britse premier Theresa May sprak zaterdagnacht haar dank uit aan de politiemensen en andere hulpdiensten die op de plaats des onheils aan het werk zijn. "Onze gedachten zijn bij degenen die bij dit verschrikkelijke incident betrokken zijn", aldus May.

Pppositieleider Jeremy Corbyn spreekt van 'brute en schokkende incidenten'. Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon en de leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, melden dat op Twitter. Zij spreken van 'gruwelijke' en 'vreselijke' gebeurtenissen.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, omschreef de aanslag als een 'moedwillige en laffe aanval op onschuldige Londenaren'.

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage zei dat hij vlakbij London Bridge was toen het incident gebeurde. 'Lijkt op een nieuwe ramp', twitterde hij vlak na de eerste berichtgeving.

Reactie Trump
Ook de Amerikaanse president Donald Trump werd geïnformeerd over de aanslagen. Via Twitter bood hij Londen en het Verenigd Koninkrijk de hulp aan van de Verenigde Staten. Ook pleitte hij opnieuw voor een inreisverbod voor inwoners van zes moslimlanden, als 'extra veiligheidsniveau'. Amerikaanse rechters hebben al verschillende keren een stokje gestoken voor zo'n inreisverbod.

Bert Koenders sprak op Twitter van 'hartverscheurende gebeurtenissen in Londen die vreselijke herinneringen uit het verleden doen herleven. Gedachten zijn bij de Britten. Mijn oprechte medeleven.' De demissionair minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in de Verenigde Staten waar hij eerder op de dag een speech gaf op de universiteit Harvard.

De Londense ambulancedienst heeft zondagochtend het aantal gewonden van de dubbele aanslag in de Britse hoofdstad bijgesteld naar 48. Alle slachtoffers zijn overgebracht naar vijf ziekenhuizen.

Op de twee plekken van de aanslag, London Bridge en Borough Market, is nog eens een onbekend aantal lichtgewonden door verpleegkundigen op straat geholpen, aldus de dienst.

De drie terroristen doodden zes mensen, voor zij zelf door de politie werden doodgeschoten. Over de identiteit van de doden is nog niets bekend gemaakt. Evenmin is al informatie vrijgegeven over de drie daders. Ook over hun doel is nog niets bekend.

Op de London Bridge reden zaterdagavond rond tien uur drie mannen in een bestelbusje met hoge snelheid in op voetgangers. Daarna reden ze door. Bij Borough Market stapten ze uit. Daar staken ze meerdere mensen neer, onder wie een politieagent. Die verkeert niet in levensgevaar.

De aanslag vond plaats op London Bridge over de Theems, waar de daders in een witte bestelbus op voetgangers inreden. Zij reden vervolgens in noordelijke richting.

De terroristen begaven zich met messen naar de uitgaansstraat Borough Market, waar ze meerdere mensen neerstaken, onder wie een agent. De politie was binnen acht minuten na de eerste melding (23.08 uur Nederlandse tijd) ter plaatse en schoot de daders dood. Ze droegen bomgordels, maar die bleken nep.

Vlak na de eerste meldingen van slachtoffers op London Bridge en in Borough Market ging de politie ook op een incident in Vauxhall in het zuiden van Londen af. Een steekpartij daar, bleek echter geen verband met de aanslag te hebben. Volgens Britse media werden tussen 02.20 uur en 02.50 uur ook vier explosies gehoord. The Sun meldde dat het om gecontroleerde explosies door de politie ging.

Zondagochtend zit de Britse premier Theresa May een spoedvergadering van de veiligheidsdiensten voor. Het staat al vast dat het aantal agenten in de hoofdstad zal worden verhoogd. Burgemeester Sadiq Khan van Londen noemde de aanslag een "moedwillige en laffe aanval op onschuldige inwoners van Londen en bezoekers die genoten van hun zaterdagavond".

De Nederlandse demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders sprak op Twitter van "hartverscheurende gebeurtenissen in Londen die vreselijke herinneringen uit het verleden doen herleven".

null Beeld afp
Beeld afp

In Londen zijn gisteravond gewonden en doden gevallen bij een aanslag. Dit is wat we weten:

- Op London Bridge reed rond 10 uur 's avonds lokale tijd een bestelbusje in op voetgangers.

- Het busje reed door naar Borough Market waar de drie mannelijke aanslagplegers uitstapten en mensen neerstaken.

- In totaal werden zes voorbijgangers gedood. Dertig mensen raakten gewond.

- Politieagenten kwamen snel ter plekke en schoten de drie dood.

- Ambulancediensten in Londen hebben de gewonden naar zes verschillende ziekenhuizen gebracht.

- De incidenten worden door de politie behandeld als een terreuraanslag.

- De mannen droegen vesten die eruit zagen als bomgordels maar die bleken nep.

- Enkele uren na de incidenten hoorden journalisten vier explosies in de getroffen gebieden.

- De politie roept het publiek op kalm te blijven maar alert. Het advies aan iedereen in de buurt van de aanslagen: 'run, hide, tell', oftewel: 'Ren weg, zoek dekking, en maak een melding'.

- Zondagochtend houdt de Britse premier Theresa May een crisisvergadering.

- De politie kondigt aan dat er de komende dagen meer agenten op straat zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden