Zeven vragen over de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam

De door de stad zwervende, uitgeprocedeerde asielzoekers zitten momenteel in een gekraakt pand in West. Hoe is het zo ver gekomen? Zeven vragen over de groep beantwoord.

Eva Segaar
Een aantal asielzoekers tijdens de ontruiming van het terrein in De Pijp, waar ze hun tenten hadden opgezet Beeld anp
Een aantal asielzoekers tijdens de ontruiming van het terrein in De Pijp, waar ze hun tenten hadden opgezetBeeld anp

1. Hoe lang zwerven de vluchtelingen al door de stad?
De zwerftocht van de uitgeprocedeerde asielzoekers duurt al twee en een half jaar. Het is begonnen met drie asielzoekers uit Eritrea die in opstand kwamen en hun tentje opzetten in de tuin van de Protestantse Diaconie. Met deze actie vroegen ze aandacht voor hun situatie. Ze zaten hier van 4 tot 25 september 2012. De groep werd te groot om in de tuin te blijven huisvesten, dus trokken ze naar een tentenkamp aan de Notweg in Nieuw-West. Daarna trokken ze naar de Vluchtkerk, vervolgens gingen ze door naar de Vluchtflat, het Vluchtpark en het Vluchtkantoor. Bekijk de verschillende locaties op de kaart bij dit artikel.

2. Waar zaten de vluchtelingen de afgelopen tijd?
Halverwege 2013 splitste de groep zich op tussen de Vluchthaven, de Vluchtgarage en de Vluchtmarkt. De Vluchthaven en de Vluchtmarkt werden beiden ontruimd. De groep versplinterde: veel asielzoekers zochten vervolgens onderdak in de Vluchtgarage. De garage bood van 13 december 2013 tot 13 april 2015 onderdak voor ongeveer 130 vluchtelingen. Maar toen werd de garage ontruimd.

3. Waarom werd de Vluchtgarage eigenlijk ontruimd?
De gemeente wil op deze plek een plantsoen aanleggen. De rechter gaf toestemming voor de ontruiming, omdat de gemeente elders in de stad een opvanglocatie beschikbaar heeft, de zogeheten bed-, bad- en brood-opvang. Hier kunnen de uitgeprocedeerde asielzoekers tussen 17.00 uur en 09.00 uur terecht en krijgen ze een avondmaaltijd, douche, bed en ontbijt.

4. Maar de vluchtelingen gaan niet naar die opvang?
Niet allemaal, in ieder geval. 76 uitgeprocedeerde asielzoekers maken er nu gebruik van, maar een deel van de groep zit nu in een gekraakt kantoorpand in West, nadat ze eerst nog een nacht in tenten in De Pijp hebben geslapen. Ze vinden dat de avond- en nachtopvang een tijdelijke oplossing is en willen een eigen huis in Nederland.

5. Is er wel voldoende opvang beschikbaar in Amsterdam?
Nee, maar daarom is de hulp van andere gemeenten ingeroepen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft gezegd dat als de bed-, bad- en broodopvang in Amsterdam vol zit, de uitgeprocedeerde asielzoeker met een treinkaartje wordt doorverwezen naar een andere gemeente. Amsterdam heeft in ieder geval afspraken met Rotterdam, Den Haag en Utrecht, maar ook met kleinere gemeenten. De betreffende asielzoekers krijgen hun treinkaartje vergoed.

6. Waarom krijgen deze vluchtelingen geen verblijfsvergunning?
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bepaalt of een persoon asiel krijgt in Nederland. Dit is mogelijk voor maximaal vijf jaar. Als het volgens de IND weer veilig is in het land van herkomst, moet de asielzoeker terug. Is dat na vijf jaar niet het geval, dan mag de asielzoeker in Nederland blijven. Volgens de IND is het voor veel van de vluchtelingen die door Amsterdam zwerven al weer veilig in hun land van herkomst. Zelf zeggen ze echter dat dit niet het geval is, sommigen zeggen bijvoorbeeld bang te zijn voor vervolging als ze teruggaan.

7. Is er een kans dat de vluchtelingen alsnog een verblijfsvergunning krijgen?
In het verleden is dat wel voorgekomen: toen de uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtkerk werden gezet, is opnieuw naar hun dossiers gekeken. Van de 159 asielzoekers die daar zaten, hebben ongeveer 20 alsnog een verblijfsvergunning gekregen. Er zijn ook een aantal vluchtelingen teruggegaan naar hun geboorteland. Wie vrijwillig vertrekt kan op een herintegratiebijdrage rekenen van een paar honderd tot een paar duizend euro, afhankelijk van de gezinssamenstelling en de verblijfsduur.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden