Zeven stemmers over hun keuze: 'Normaal stem ik PvdA, nu niet'

We peilden de stemmen bij de stembureaus in de stad. Voor welke partij kiezen deze Amsterdammers, en wat is hun mening bij het referendum?

Beeld Tammy van Nerum

'Klaar voor de toekomst'

Yvonne Eikenhout (76), gepensioneerd.

"GroenLinks is een jonge partij met een frisse uitstraling. Ik denk dat zij voor veel goede verandering kunnen zorgen. Normaal gesproken stem ik altijd Partij van de Arbeid, maar dit keer heb ik toch gekozen voor GroenLinks, zij zijn meer klaar voor de toekomst op het gebied van milieu en onderwijs. Het referendum, waar gaat dat ook alweer over? Nee, daar heb ik niet voor gestemd. Daar weet ik niets van af."

Yvonne Eikenhout. Beeld Tammy van Nerum

'De overheid weet al genoeg van mij'

Sam van Buuren (48), economiedocent

"Ik zit in een appgroep met tweehonderd mannen uit Noord, de Noordmannen. Daarin werd gisteren geadviseerd om op Aafke de Graaff te stemmen, nummer 18 van D66. Zij komt op voor de belangen in Noord. Het bouwen van een fietsbrug en ook de Noord-Zuidlijn zullen niet slecht zijn voor de waarde van mijn huis. Vandaag stuurt iedereen in de appgroep een foto door van het stembiljet. Ik heb tegen de sleepwet gestemd. De overheid weet al genoeg van mij."

Sam van Buuren. Beeld Tammy van Nerum

'Geneuzel om voor elke wet naar de stembus te moeten'

Barbara van de Kerken (44), data-analist Hema

"Een vriendin van mij zit voor GroenLinks in het Europees Parlement. Ik volg haar in het stemadvies, dat is een kwestie van vertrouwen in haar. Het is ook niet meer alleen een pro-milieupartij. Over de drukte in de stad en het toerisme hebben ze ook goede argumenten. Ik heb daarnaast voor gestemd bij het referendum. Elke vier jaar kiezen wij mensen die dan voor ons gaan beslissen, ik vind het dan zo'n geneuzel om voor elke wet dan weer zelf naar de stembus te moeten."

Barbara van de Kerken. Beeld Tammy van Nerum

'We moeten meer doen aan cybersecurity'

Marco Bakker (50), organisator evenementen en trainingen

"De verhoudingen hoe ze nu zijn in de gemeenteraad vind ik goed. Daarom heb ik op D66 gestemd. Op het gebied van wonen en onderwijs hebben zij goede punten. Maar bovenal vind ik de partij in het algemeen slagvaardig besturen. Ook moeten we meer doen aan cybersecurity. Daarom heb ik voor de inlichtingenwet gestemd. Ook al ben ik eigenlijk tegen referenda."

Marco Bakker. Beeld Tammy van Nerum

'ChristenUnie-leider Don Ceder lijkt me een goeie'

Josh Stuger (71)

"Vroeger stemde ik op de PvdA, maar daar is niks van over. Ze zijn niet voor niets gezakt in het aantal zetels. Dit keer heb ik op de ChristenUnie gestemd om de simpele reden dat ik een christen ben. Ik had ook wel op een andere christelijke partij kunnen stemmen, maar lijsttrekker Don Ceder leek me een goede jongen. Ik denk dat zijn partij de stad mooier en beter gaat maken, al is het maar met hooguit twee zetels."

Josh Stuger. Beeld Carly Wollaert

'Privacy is van universeel belang'

Josh Hartnett ('te oud')

"Ik heb op een partij gestemd waar ik onder andere omstandigheden niet op zou stemmen, maar ik heb er nu toch op gestemd wegens de hoge woningnood. Omdat ik geen Nederlander maar een Amerikaan ben, heb ik helaas niet kunnen stemmen bij het referendum, terwijl privacy juist van universeel belang is. Ik weet dat het maar een raadgevend referendum is, maar deze wet beïnvloedt ook Amerikanen. Ik zet mij al tien jaar in voor deze kwestie."

Josh Hartnett. Beeld Carly Wollaert

Volg alles rond de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam in ons liveblog.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden