Zeven spijbelaars gesnapt bij Amstelstation

'Waarom zit jij niet op school?', was de vraag die een leerplichtambtenaar donderdagochtend aan jongeren stelde op het Amstelstation. Zeven jongeren konden geen antwoord geven op die vraag. Dat meldt Metro.

Een leerplichtambtenaar controleert in Den Haag. Beeld anp
Een leerplichtambtenaar controleert in Den Haag.Beeld anp

Bij de onaangekondigde leerplichtactie werden ongeveer 185 jongeren aangesproken door leerplichtambtenaren en politieagenten. Donderdag was dat tussen 9 en half 11 op het Amstelstation. Wanneer de ambtenaren spijbelen vermoedden, werd contact opgenomen met de school. Als de school bevestigde dat de scholieren spijbelden, werden ze direct naar school gebracht.

De acties worden ongeveer drie keer per jaar op onaangekondigde locaties uitgevoerd. Uit de steekproef blijkt dat veel jongeren zich 'toevallig' verslapen hebben. De gegevens worden genoteerd en aan de scholen wordt gevraagd om na te gaan of de leerlingen frequent spijbelgedrag vertonen.

Twitter
Op Twitter verspreidde het nieuws zich snel en waarschuwden jongeren elkaar. 'Er valt niks tegen te beginnen', zegt Janes Pattinama van Bureau Leerplicht Plus. 'Je kunt ook niet overal gaan staan hé. Als ze elkaar op de hoogte houden toont het wel aan dat ze ermee bezig zijn. Bovendien worden ze ontmoedigd om in de toekomst nog te spijbelen. Dit preventief optreden werpt zeker zijn vruchten af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden