'Zeven procent meer internationale toeristen naar Nederland'

In 2015 zouden bijna 15 miljoen internationale toeristen Nederland bezocht hebben. Dat is zo'n 7 procent meer dan het jaar ervoor. De cijfers komen uit een dinsdag gepubliceerde raming van het bureau NBTC Holland Marketing.

Priscilla Tienkamp
Ook dit jaar verwacht het bureau een groei van 3 procent van de toeristen Beeld anp
Ook dit jaar verwacht het bureau een groei van 3 procent van de toeristenBeeld anp

De bezoekers verbleven opgeteld een slordige 37,2 miljoen nachten in ons land. De cijfers zijn een prognose op basis van het aantal toeristen dat in de eerste drie maanden van 2015 naar ons land kwam.

Van de internationale toeristen komt 80 procent uit Europa. Duitsland was hofleverancier met ruim 4,2 miljoen bezoekers, een stijging van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. België komt op een tweede stek met bijna 2 miljoen toeristen. Groot-Brittannië zakte een plaatsje en komt met ruim 1,9 miljoen op plaats drie.

Het aantal Chinezen dat ons land aandeed, groeide het spectaculairst. In 2015 kwamen 300.0000 Chinezen naar ons land, 21 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal Japanners daalde met 15 procent naar zo'n 125.000.

Voor het eerst sinds 2006 kwamen er ook weer meer dan 1 miljoen Amerikanen. Dat kwam onder meer door de aantrekkende economie en de goedkope euro. De Russische markt stortte in met een min van 24 procent. Dat is volgens NBTC te wijten aan geopolitieke spanningen en de waardedaling van de roebel.

Verdere groei
Voor 2016 verwacht het bureau een groei van ongeveer 3 procent in het aantal internationale toeristen dat naar Nederland komt. De teller komt dit jaar daarmee naar verwachting uit op 15,3 miljoen internationale bezoekers.

De groei uit de buurlanden en Amerika zal doorzetten, maar minder hard dan afgelopen jaar. Vanuit Azië wordt eveneens een lichte groei verwacht. De Zaanse Schans is al jaren een populaire trekpleister onder Aziaten. Ook de stichting rondom deze toeristische trekpleister verwacht dat het aantal Aziatische bezoekers de komende jaren verder toe zal nemen. Ze stellen daarom een 'masterplan 2030' op waarin bepaald moet worden hoe om te gaan met de drukte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden