Zeven opties voor stad met coalitieproblemen

De Stopera, het gemeentehuis van Amsterdam. Foto ANP Beeld
De Stopera, het gemeentehuis van Amsterdam. Foto ANP

Een coalitie waarvan PvdA en D66 de as vormen leek tot vorige week voor de hand te liggen. Maar toen trok D66 zich opeens terug uit de onderhandelingen. Welke mogelijkheden zijn er nu voor een college? Een paar mogelijkheden op een rij.

PvdA- GroenLinks - SP (samen 25 zetels): Hiermee blijft de kern van het huidige college overeind. De SP heeft een groot deel van het beleid gesteund en wil, ondanks het verlies bij de verkiezingen, graag besturen en zal daar ook de nodige concessies voor doen.

Dit college zou een afspiegeling zijn van de linkse meerderheid in de raad. Maar het verzet van de SP tegen de huidige plannen van de Noord/Zuidlijn kan een struikelblok zijn. Als de SP dat verzet opgeeft en instemt met het boren onder de binnenstad, zou ze de grenzen van de geloofwaardigheid bereiken en misschien wel overschrijden. Maar ja, het boren is in feite al begonnen.

PvdA - GroenLinks - CDA(24 zetels): Het CDA heeft op onderdelen felle oppositie gevoerd tegen het beleid van GroenLinks en PvdA, bijvoorbeeld als het gaat om parkeerbeleid of de houding ten opzichte van integratie. Maar voor de christendemocraten zou een plek op het pluche een geschenk zijn. De uitslag van de verkiezingen was niet goed, het CDA behield net de twee zetels. Een wethouderspost zou het CDA de mogelijkheid geven om zichzelf veel meer te laten zien. De partij is dan ook bereid tot deelname aan het college als er in het programma één of twee herkenbare CDA-punten worden opgenomen. De persoonlijke verhoudingen met CDA-leider Maurice Limmen zijn ook redelijk goed.

PvdA - GroenLinks - SP - CDA (27 zetels): De vierpartijenoplossing stuit op weerstand omdat het minder stabiel zou zijn. Maar totaal onmogelijk is het niet. De meerderheid is groter en de kleinere partijen SP en CDA zijn niet allebei tegelijk nodig voor de meerderheid. Verwacht felle oppositie van de liberale partijen VVD en?D66.

PvdA - VVD (23 zetels): De enige coalitie met slechts twee partijen, maar met een hele kleine meerderheid. Dat maakt het een weinig stabiele optie. Om dat te versterken kan het CDA er bij gehaald worden.

Maar de meningen van PvdA en VVD lopen op punten als de bezuinigingen en integratie ver uiteen. Aan de andere kant kan zo'n coalitie voor de economie een sterk tandem zijn en op het gebied van de veiligheid kunnen er stevigere maatregelen getroffen worden. Het wispelturige gedrag van de VVD zal bij de PvdA het animo voor deze coalitie niet vergroten.

PvdA - VVD - GroenLinks (30 zetels): Bij enkele PvdA-raadsleden kan dit een gewenste combinatie zijn. De PvdA kan zich in zo'n coalitie als echte middenpartij opstellen en de twee partners om beurten tevreden stellen. GroenLinks voelt er zo ongeveer niets voor.

VVD - D66 - GroenLinks - vierde partij: In deze coalitie zonder de PvdA moet of het CDA of de SP aansluiten. Dat maakt het nog lastiger een goed collegeprogramma te formuleren dan het met drie partijen al is. GroenLinks en VVD lopen ver uiteen op een reeks onderwerpen en GroenLinks wil vasthouden aan de PvdA.

PvdA - D66 - 3e partij: Voor dit gebeurt moet D66 haar boycot van de besprekingen met de PvdA opgeven. Informateur Eberhard van der Laan probeerde vanmorgen al een lijmpoging. Succes lijkt weinig waarschijnlijk, omdat D66 in harde bewoordingen afscheid heeft genomen van de PvdA, met de steun van de landelijk partijleider Alexander Pechtold.

Fractievoorzitter Ageeth Telleman wil alleen praten als Lodewijk Asscher opstapt als waarnemend burgemeester. Dat lijkt zo goed als uitgesloten. (ADDIE SCHULTEN/BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden