Zeven nieuwe wereldwonderen gekozen

LISSABON - Mensen over de hele wereld hebben zeven nieuwe wereldwonderen gekozen: de Chinese Muur, de antieke stad Petra in Jordanië, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de ruïnesteden Machu Picchu in Peru en Chichen Itza in Mexico, het Colosseum in Rome en het mausoleum Taj Mahal in India.De nieuwe wonderen werden zaterdagavond in de Portugese hoofdstad Lissabon bekendgemaakt. Ruim 100 miljoen mensen spraken sinds begin dit jaar op internet of per sms hun voorkeur uit. ''Nog nooit in de geschiedenis hebben zo veel mensen deelgenomen aan een wereldwijd besluit'', aldus actrice Hilary Swank tijdens de presentatie.

De nieuwe lijst moet een alternatief zijn voor de oude lijst van zeven wereldwonderen, die al ruim 2000 jaar wordt gehanteerd. De verkiezingen waren een initiatief van de Zwitserse filmmaker Bernard Weber. Van de oude selectie met uitsluitend wonderen rond het oosten van de Middellandse Zee zijn immers alleen de piramides van Gizeh nog werkelijk te zien. Zij kregen zaterdagavond de titel Erewereldwonder toegekend.

In totaal deden 21 wonderen mee aan de verkiezingen. De lijst was samengesteld door een jury, nadat iedereen een bouwwerk of monument van voor het jaar 2000 had kunnen voordragen.

Bij de laatste openbaar gemaakte tussenstand in mei stonden nog vier Europese ''wonderen'' in de top tien. In tegenstelling tot het Colosseum haalden Stonehenge, de Eiffeltoren en de Akropolis de beste zeven niet. Chichen Itza, de Chinese Muur, Machu Picchu, Petra en de

Taj Mahal behoorden toen al tot de favorieten.'Particulier initiatief'

De organisatie wilde met de verkiezingen de culturele dialoog en wederzijdse culturele waardering stimuleren. De nieuwe lijst moet ook een afspiegeling zijn van de maatschappelijke prestaties buiten Europa en het Midden-Oosten. Initiatiefnemer Weber kwam im actie nadat radicale moslims in 2001 enkele historische Boeddhabeelden in Afghanistan hadden vernietigd.

De VN-organisatie UNESCO, die een eigen lijst hanteert van door mensen gemaakte en natuurlijke werelderfgoederen, weigerde elke ondersteuning. De organisatie sprak over een particulier initiatief dat niet zou kunnen bijdragen aan een langdurige bescherming van de gekozen locaties.

De Academie van de Chinese Muur moedigde landgenoten massaal op hun nationale trots te stemmen. ''De Chinese Muur miste 2000 jaar geleden een kans toen de Grieken de Zeven Wereldwonderen samenstelden. Het zou enorm jammer zijn als we deze keer weer niet op de erelijst terechtkomen'', aldus de Academie. De poging slaagde klaarblijkelijk, evenals de Braziliaanse actie voor het Christus-beeld. (ANP)Links:

- www.new7wonders.com

- whc.unesco.org/en/list

De nieuwe zeven wereldwonderen

- De Chinese Muur ligt in het noorden van China en is zo'n 6200 kilometer lang. Het bouwwerk is ruim 2000 jaar oud en diende om rondtrekkende legers vanuit het noorden buiten de deur houden. De eerste wallen waren van aarde en leem, daarna werd steen gebruikt. Na verval werden de muren tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) hersteld en samengevoegd tot een grote muur.- Petra is niet alleen een van de nationale cultuurschatten van Jordanië, maar ook de belangrijkste toeristische attractie van het land. De antieke stad ligt in een nauwe woestijnkloof op drie uur rijden van de hoofdstad Amman. De trekpleister van het 2000 jaar oude wereldwonder is de schatkamer in een rots achter de façade van een tempel.- Wat het Vrijheidsbeeld is voor New York, is het Christus-beeld voor Rio de Janeiro. Het beeld staat op de zevenhonderd meter hoge berg Corcovado en moet de universaliteit van de christelijke boodschap symboliseren, maar ook de warmhartigheid van de Braziliaanse bevolking. Het 38 meter hoge kunstwerk werd in 1931 gerealiseerd.- Machu Picchu in Peru is een stad van de Inca's die de Spanjaarden bij hun veroveringen nooit hebben gevonden. Hier is veel over de oude Inca-beschaving terug te vinden. De stad ligt op ruim 2000 meter hoogte vlakbij de plaats Cusco. Het moeilijk bereikbare Inca-bolwerk werd in 1911 ontdekt.- Chichen Itza is een stad van het Mexicaanse Mayavolk en is vooral bekend door de Piramide van Kukulcan. Deze trappiramide bouwden de Maya's in de negende eeuw. De stad Chichen Itza kwam rond 987 tot stand, maar is vermoedelijk al ouder.- Het Colosseum in Rome was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het theater werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. De bouw werd gefinancierd uit de oorlogsbuit na de plundering van Jeruzalem. Het bouwwerk is bijna vijftig meter hoog en heeft een omtrek van 527 meter.- De Taj Mahal in de Indiase stad Agra is een mausoleum. Het grafmonument kwam tot stand tussen 1631 en 1648 in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan. Het monument is voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal die in 1631 in het kraambed overleed. (ANP)Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden