Zeven demonstraties aangemeld in Den Haag

Zeven verschillende groeperingen zijn van plan op 20 september in Den Haag te gaan demonstreren. De betogingen zijn aangemeld bij de gemeente, bevestigde een woordvoerder vandaag na berichtgeving in De Telegraaf. Wie de organisatoren zijn, zegt Den Haag niet.

redactie
Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' op 10 augustus in Den Haag. Beeld anp
Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' op 10 augustus in Den Haag.Beeld anp

Pro Patria was de eerste die met 20 september op de proppen kwam. De groepering wilde op die dag een 'mars voor de vrijheid' houden, nadat een recente demonstratie in de Schilderswijk op ongeregeldheden was uitgelopen. Vanwege de onrust besloot de gemeente om de komende maanden geen demonstraties in de probleemwijk toe te staan.

Omdat betogingen in de Schilderswijk voorlopig niet zijn toegestaan is Pro Patria van plan het aangekondigde protest tegen moslimextremisme te verplaatsen naar de nabijgelegen wijk Transvaal, waar net als in de Schilderswijk negen op de tien inwoners van allochtone afkomst zijn.

Potesten en tegenprotesten
Volgens de Telegraaf claimt de Muslim Defence League Holland het Malieveld en probeert de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie via de rechter alnog een protestmars door de Schilderswijk te houden. Het links-radicale netwerk Anti-Fascistische Actie wil die dag aangrijpen om te demonstreren tegen extreemrechts.

Daarnaast bereiden bewoners van Transvaal en Schilderswijk opnieuw een 'vreedzame blokkade' voor om Pro Patria te stoppen. Zij worden hierin gesteund door Muslim Defence League Holland en de islamitische Partij van de Eenheid.

'Schilderswijk en Transvaal zullen op 20 September door bewoners en medestanders afgesloten worden, zodat de nationalisten en rechtsextremisten er geen racistische Anti Islam demonstratie kunnen houden,' meldde de Muslim Defence League Holland op Facebook. Op 10 augustus liep dit tegenprotest uit op rellen met de politie.

'Weekend van de Vrede'
Organisatoren hoeven geen expliciete toestemming te hebben voor een demonstratie, omdat iedereen in Nederland het recht heeft om te demonstreren. De gemeente kan een demonstratie wel verbieden als de openbare orde in het geding is. Ook mogen er voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld aan de locatie.

De zeven demonstraties zullen flink wat inzet van agenten vergen. De politie heeft het die dag sowieso druk met een kermis op het Malieveld en een atletiekwedstrijd, de Vredesloop, bij het Vredespaleis en het Catshuis. De hofstad staat dat weekend in het teken van de vrede, in verband met de wereldwijde VN Dag van de Vrede op 21 september.

Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' op 10 augustus in Den Haag. Beeld ANP
Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' op 10 augustus in Den Haag.Beeld ANP
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal op 10 augustus. Beeld anp
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal op 10 augustus.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden