'Zeven ambulances tekort voor Koningsdag in Amsterdam'

FNV Zorg & Welzijn waarschuwt voor een groot tekort aan ambulancepersoneel rond Koningsdag, maar volgens Ambulancezorg Nederland (AZN) zijn er genoeg ambulances beschikbaar.

null Beeld anp
Beeld anp

De vakbond heeft een brandbrief gestuurd aan demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De FNV heeft lijsten van uitzendbureaus gekregen waaruit blijkt dat er forse behoefte is aan uitzendkrachten de komende periode. Bij Ambulance Amsterdam is voor Koningsdag een tekort aan personeel voor zeven ambulances.

"Gelet op de hoeveelheid mensen in beweging die dag, kan dit onverantwoorde situaties geven," zegt Fred Seifert, FNV-bestuurder ambulancezorg. "Wij hebben daarom de minister op deze situatie gewezen en opgeroepen om snel maatregelen te nemen."

Ambulancezorg Nederland (AZN) zegt zich niet te herkennen in de brief van FNV. "Uit navraag bij de grote steden blijkt dat de paraatheid van de ambulances op Koningsdag op orde is en dat van onverantwoorde situaties geen sprake is," aldus de brancheorganisatie voor de ambulancezorg.

Problemen
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de door de FNV genoemde ambulanceregio's door AZN zijn benaderd, maar dat die zonder uitzondering hebben laten weten geen problemen te hebben met de paraatheid van de ambulances op Koningsdag.

Volgens het ministerie is het wel zo dat er de komende vijf tot tien jaar meer ambulanceverpleegkundigen bij moeten komen. Daar is al 10 miljoen euro voor uitgetrokken.

PvdA in Amsterdam zegt vragen te gaan stellen over 'onverantwoorde situatie' die FNV schetst. "Dit kan zo niet langer. Ik heb daarom het college om opheldering gevraagd. Juist op Koningsdag, de drukste dag van het jaar, moeten er voldoende ambulances aanwezig zijn," aldus raadslid Maarten Poorter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden