Zeven aanhoudingen voor beramen grote aanslag

In Arnhem en het Limburgse Weert zijn donderdagmiddag zeven mannen aangehouden. Daarmee is een terroristische aanslag voorkomen, is de overtuiging van de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

De groep, afkomstig uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen, kwam in beeld tijdens een al maandenlang durend strafrechtelijk onderzoek.

Dat kwam in april van dit jaar op gang toen de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) informatie had dat de hoofdverdachte met een groep een aanslag wilde plegen en veel slachtoffers maken op een evenement in Nederland. Elders moest een autobom afgaan. Naar de precieze doelwitten wordt nog onderzoek gedaan.

Kalasjnikovs
De aanslagen hadden volgens het OM-onderzoek met bomvesten en Kalasjnikovs gepleegd moeten worden. De verdachten hebben de afgelopen maanden gezocht naar zulk wapentuig, verklaart het OM. Ook zochten ze naar mogelijkheden voor trainingen in het gebruik van wapens en vesten.

Centraal staat een 34-jarige Arnhemmer van Iraakse afkomst, die vorig jaar is veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied van Islamitische Staat. Volgens het AD is dat Hardi N., die 'al sinds 2014 meeloopt in het jihadcircuit'.

Twee andere verdachten zijn eveneens veroordeeld voor uitreispogingen. Bij hun aanhouding donderdag hadden de mannen vijf handvuurwapens. Vrijdag worden ze voorgeleid voor de rechter-commissaris in Rotterdam.

Dreigingsniveau
Het oprollen van het netwerk heeft geen invloed op het dreigingsniveau in Nederland, laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. Dat is nog altijd 4 op een schaal van 5. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd reëel is.

Na de aanslag in Amsterdam eind augustus, toen een 19-jarige Afghaan twee toeristen neerstak, veranderde het dreigingsniveau overigens ook niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden