Column

Zeus

THEODOR HOLMAN

Ik droomde gisteren dat Allah, na een heftige woordenwisseling, op de Middenweg werd vermoord door Zeus. Allah had nog 'Genade, genade' geschreeuwd, maar daar had Zeus niet naar geluisterd. Met een pistool werd Allah vermoord en daarna werd hij met twee messen in zijn buik geprikt. Aan één van de messen was een brief bevestigd. 'Ik ben Zeus, de enig werkelijke God. Wie niet in mij gelooft, moet de achtergelaten bierblikjes op het Museumplein en het Vondelpark opruimen.'

Ben ik nu godslasterend bezig? Beledig ik nu een bevolkingsgroep? Moet ik nu oppassen voor mijn leven?
Ik vermoed van wel.

Stel, dacht ik toen ik wakker was, dat wij niet de Bijbel en niet de Koran als heilig boek zien, maar de Griekse mythen en sagen. Ik vind die mythen en sagen namelijk erg mooi.

Het christendom, in mijn heerlijke fantasie, zou zijn verslagen door de Griekse goden.

Ons wereldbeeld zou polytheïstisch zijn. We zouden vele goden aanbidden en we zouden misschien discussiëren over Agamemnon die zijn dochter Iphigeneia offerde om van Artemis een gunstige wind te krijgen om naar Troje te kunnen varen.

Stel, herhaal ik, zou onze wereld er dan anders uitzien?
Ik denk het zeker.

Antisemitisme zou niet bestaan. Er zouden joden zijn - ergens bij Israël - maar wij zouden ze vermoedelijk niet discrimineren. Waarom niet? Omdat, door het wereldbeeld van de Grieken, de Verlichting veel eerder zou hebben plaatsgevonden.

Er zou geen invloedrijke islam zijn; de idiote discussie of de islam een godsdienst is of een politieke ideologie (ja, natuurlijk) zouden we dan achterwege laten.

Wilders, zou dus niet bestaan, dames en heren. Maar... het socialisme ook niet. (De Griekse goden wijzen communisme, socialisme en sociaal-democratie echt af.) Job Cohen zou burgemeester zijn geweest van de stadstaat Amsterdam en in de politiek geen rol van betekenis hebben gespeeld - net als nu. En het CDA zou het PDA hebben geheten: het Polytheïstisch Democratisch Appèl. De wetenschap was verder dan nu; de gezondheidszorg speelde een grotere rol in onze samenleving spelen.

Maar het was dus een droom dat Zeus won.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden