Recensie

Zet die rolluiken in de Burgemeester de Vlugtlaan in het licht (**)

Het is leuk bedoeld, al die schilderingen op de rolluiken in de Burgemeester de Vlugtlaan. Maar wat we ermee opschieten, is niet helemaal duidelijk.

Xandra van Gelder
De versierde rolluiken van Istanbul en Casablanca Meubelen. Beeld Joris van Gennip
De versierde rolluiken van Istanbul en Casablanca Meubelen.Beeld Joris van Gennip

Waarom gedijt de muurschildering zo goed in achterstandswijken? Zo'n aandoenlijk kunstwerk, meestal gemaakt door amateurs, duikt zelden op in succesvolle buurten. Daar is alle vrije ruimte geld waard. Bedrijven betalen zelfs om hun logo op een lege plek te hangen.

Vrolijk behang
De muur in de achterstandswijk is ongewild en ongeliefd. Het is het speelveld van verveelde jongeren die niet veel meer doen dan hun naam levensgroot op de muur kladden. Ook de politiek en buurtverenigingen laten hun oog nog wel eens vallen op die muren. Als een buurt een opwaardering verdient, komen de spuitbussen tevoorschijn. Een kunstenaar of groep kinderen gaat aan het werk en voor je het weet glimt er een vrolijk behang, in de hoop dat daarmee de narigheid uit de buurt verdwijnt.

De winkels in de Burgemeester De Vlugtlaan klagen over overlast - die geeft burgers in Nieuw-West een onveilig gevoel. Wie de winkelstraat in Slotermeer bezoekt, begrijpt dat. Het ziet er nogal onplezierig uit, zeker 's avonds. Wandelaars op de brede trottoirs hebben de neiging over hun schouder te kijken of er geen ongure types in aantocht zijn. Belangrijke oorzaak: de belabberde verlichting. Waar neonsterkte gewenst is, straalt slechts een sfeervol peertje.

Verschillende varianten
De eindeloze meters stalen rolluik ogen saai en onaantrekkelijk. Bij de Damla Supermarkt is het luik als extraatje versierd met ingeklapte stellingen waarop overdag de koopwaar is uitgestald. Het geheel wekt de indruk van een martelwerktuig.

Enige tijd geleden was het open rolluik in de mode: wel een stevig luik voor de etalage, maar dan gemaakt van een soort dik kippengaas waardoor je naar binnen kunt kijken. Sommige winkels op de Burgemeester De Vlugtlaan hebben van die open luiken, maar ook die bieden weinig soelaas. Als de lichten in de etalages uit zijn, ogen ze net zo onaantrekkelijk als die met de dichte variant.

Wat is de zin?
De enorme vestiging van Istanbul & Casablanca Meubelen is als één van de eerste zaken onder handen genomen. Achmed Baâdoud, voorzitter van het dagelijks bestuur van het stadsdeel, hanteerde de kwast. De ruim dertig meter pui is in een golvende beweging beschilderd, de kleuren zijn aards. Het ontwerp is van de Italiaanse straatartiest Gola Hundun. Veel blauw en bruin, met en hier en daar een toef oranjegeel. De schildering is aantrekkelijk. Maar wat is de zin? De vrolijke kleuren zijn pas te zien na sluitingstijd en dan is het meestal donker.

Aanpalende muurschilderingen zijn de hele dag zichtbaar. Op de kop van de winkelstraat, in de Theodorus Dobbestraat, is eerder een muur versierd: een kleurige fantasiefiguur met takken uit zijn hoofd domineert de wand. In kleine zijstraatjes van de winkelstraat zijn de muren jaren geleden opgevrolijkt met pastelfiguren, ontworpen door leerlingen van een basisschool.

Het is lief en goedbedoeld, al dat schilderen tegen narigheid, maar het zet weinig zoden aan de dijk. Straatschoffies laten zich niet wegjagen door een kleurige klodder verf en zwaardere criminelen al helemaal niet. Het aanpakken van achterstand kost geld en constante aandacht. Geef de Burgemeester De Vlugtlaan liever betere verlichting, dan kun je die beschilderde rolluiken gelijk ook goed zien.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden