Zesvoudig moordenaar mag op onbegeleid verlof, Teeven niet in beroep

Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz mag op onbegeleid verlof. De Staat moet hieraan meewerken, heeft de rechter vandaag in een kort geding bepaald. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat niet in beroep tegen de uitspraak, liet hij via een woordvoerder weten. Teeven moet binnen acht dagen een machtiging voor het verlof afgeven.

redactie
Exterieur van het koetsiertje. Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz mag op onbegeleid verlof. De tot levenslang veroordeelde Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in café 't Koetsiertje in Delft, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire vertelde hij in 1997 dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot, hem kankerturk noemde. Beeld ANP
Exterieur van het koetsiertje. Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz mag op onbegeleid verlof. De tot levenslang veroordeelde Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in café 't Koetsiertje in Delft, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire vertelde hij in 1997 dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot, hem kankerturk noemde.Beeld ANP

De tot levenslang veroordeelde Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in café 't Koetsiertje in Delft, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire in 1997 vertelde hij dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot, hem 'kankerturk' noemde.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft zijn onbegeleid verlof in mei geweigerd. Yilmaz vocht dat besluit in het kort geding bij de rechtbank in Den Haag aan.

Teeven vindt dat het belang van de slachtoffers en nabestaanden zwaarder moet wegen. Dat geldt ook voor het risico op maatschappelijke onrust. Het belang van Yilmaz is daaraan ondergeschikt.

Tbs-kliniek
Yilmaz zit sinds 2001 in een tbs-kliniek. Dat komt omdat hij ongeschikt zou zijn voor normale gevangenschap. Sinds 2002 heeft hij begeleid verlof. Volgens de rechter in Den Haag heeft de Staat in 2001 Yilmaz zelf verzocht om een tbs-behandeling. Daarbij is onbegeleid verlof een gebruikelijke stap als de behandeling positief verloopt, motiveert de voorzieningenrechter het besluit.

De rechter zegt dat hij zich de pijn en het onbegrip bij de nabestaanden en slachtoffers kan voorstellen. Hij vindt echter dat de beslissing van Teeven er onterecht toe zou leiden dat alleen nabestaanden en slachtoffers gaan over de verdere behandeling van de veroordeelde.

Ook wijst de rechter erop dat de kliniek waar de schutter sinds 2001 wordt behandeld, al jaren vraagt om toestemming voor onbegeleid verlof. 'De behandeling is destijds nadrukkelijk op verzoek van de Staat gestart. Daarbij zijn over het doel van de behandeling, resocialisatie, duidelijke afspraken gemaakt. De Staat had zich toen al kunnen realiseren dat ook onbegeleid verlof daarbij hoorde.'

Een commissie van deskundigen heeft het verlof zonder begeleiding op het gebied van veiligheidsaspecten al positief beoordeeld. Aan dit verlof zelf zijn voorwaarden verbonden.

Cevdet Yilmaz Beeld anp
Cevdet YilmazBeeld anp
De 27-jarige Cevdet Yilmaz trekt aan een sigaret als hij in 1983 in Delft geboeid en onder politiebegeleiding naar een busje wordt gebracht voor transport van het hoofdbureau van politie naar de officier van justitie en de rechter commissaris in Den Haag. Beeld anp
De 27-jarige Cevdet Yilmaz trekt aan een sigaret als hij in 1983 in Delft geboeid en onder politiebegeleiding naar een busje wordt gebracht voor transport van het hoofdbureau van politie naar de officier van justitie en de rechter commissaris in Den Haag.Beeld anp

Teeven niet in beroep
Via een woordvoerder liet staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vanmiddag weten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Teeven zal een machtiging voor het verlof koppelen aan de voorwaarden dat Yilmaz geen ongewenste confrontatie mag hebben met slachtoffers en nabestaanden. Als Teeven nu wel in beroep zou gaan, komt dit pas over enkele maanden ter zitting en tot die tijd is er geen schorsende werking van de uitspraak. 'Dus wat we ook doen, hij gaat met onbegeleid verlof', aldus Teeven. Mocht het verlof niet goed verlopen, dan kan Teeven de machtiging meteen intrekken.

Het onbegeleid verlof is tegen de wens van Teeven in. In mei weigerde de bewindsman nog een dergelijk verzoek van de dader, omdat hij vindt dat het belang van de slachtoffers en nabestaanden zwaarder moet wegen dan het belang van de dader. Ook hield hij rekening met maatschappelijke onrust.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden