Background

Zes vragen over de werelderfgoedlijst

AMSTERDAM - De 17e eeuwse grachtengordel van Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag door Unesco bestempeld tot werelderfgoed. Hieronder volgen zes vragen en antwoorden over de prestigieuze lijst, waar de mooiste plekjes van de wereld op staan.

Wat is werelderfgoed?
Unesco omschrijft werelderfgoed als ''de erfenis waar we nu mee leven, en die we aan toekomstige generaties door willen geven''. De culturele en natuurlijke locaties die zijn aangewezen als werelderfgoed zijn volgens Unesco onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Behoud van deze locaties is van groot belang.

Hoe is de lijst ontstaan?
Unesco hield in 1959 een internationale campagne om het beroemde tempelcomplex Abu Simbel in Egypte te redden van de ondergang. De organisatie haalde 80 miljoen dollar op en besloot daarop het werk voort te zetten voor andere bijzondere locaties. In 1966 volgde een actie voor Venetië, dat door overstromingen werd getroffen. Zes jaar later, in 1972, besloot Unesco tot de creatie van een internationale werelderfgoedlijst. In 1978 werden de eerste locaties, waaronder de Galapagos-eilanden, op de lijst gezet.

Wat staat er op de werelderfgoedlijst?
De werelderfgoedlijst telde tot de vergadering van de VN-commissie van deze week 890 gebieden in 148 staten. Bekende locaties zijn de beroemde piramides in Egypte, de Chinese Muur, het Great Barrier Reef in Australië en de Serengeti in Tanzania. Nederland staat nu negen keer op de lijst. Behalve de Amsterdamse grachtengordel zijn ook de Waddenzee, Kinderdijk, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao op de lijst gezet.

Hoe komt een plek op de lijst?
Landen mogen een voorlopige lijst opstellen van alle locaties die werelderfgoed zouden kunnen worden. Daarna kunnen die plekken genomineerd worden. Een adviesorgaan bekijkt de voordracht en geeft Unesco daarna zijn mening over de locatie. De VN-commissie voor werelderfgoed besluit daarna of de voordracht belangrijk genoeg is om op de lijst te komen.

Staat een locatie voor altijd op de lijst?
Landen moeten regelmatig rapporteren over hun werelderfgoed. Ook moeten ze er alles aan doen om het erfgoed te behouden en te beschermen. Adviseurs van Unesco houden erfgoed in de gaten dat bedreigd wordt. Gaat het niet goed, dan kan een locatie geschrapt worden. De VN-commissie heeft dat tot nog toe twee keer besloten. Dat gebeurde met het Duitse Elbedal waar een brug doorheen werd gebouwd en met een natuurgebied in Oman, dat verkleind werd en waar een beschermde diersoort uitstierf.

Wat zijn de voordelen van een plekje op de lijst?
Een van de belangrijkste voordelen is dat erfgoed bijzonder veel bescherming geniet. Er zijn fondsen beschikbaar voor onderhoud en reparatie. Daarnaast is Unesco bereid te helpen als er problemen zijn. Door een locatie te bestempelen als werelderfgoed krijgt deze ook meer aandacht. Veelal leidt dit tot een toename van het toerisme en een economische impuls voor het gebied. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden