Zes startups aan de slag met Amsterdamse problemen

De gemeente Amsterdam heeft zes startups geselecteerd die gaan helpen met het oplossen van grotestadsproblematiek, zoals spreiding van de drukte.

Startup Live & Fun wil met een beloningssysteem wat doen aan de overlast van fietsen in de stad. Beeld Floris Lok
Startup Live & Fun wil met een beloningssysteem wat doen aan de overlast van fietsen in de stad.Beeld Floris Lok

De zes beginnende bedrijfjes zijn geselecteerd uit 60 aanmeldingen. Zij zullen de komende vijf maanden samen met medewerkers van de gemeente vrijwillig op zoek gaan naar manieren om verschillende maatschappelijke problemen in de stap aan te pakken. De ondernemers krijgen onder de noemer Startup in Residence verschillende trainingen en worden intensief begeleid.

Aan het einde van het programma zal de gemeente bepalen met welke startups ze verder willen werken en daarmee de onderneming een snelle start bezorgen.

Fietsenstalling
De startups richten zich op verschillende problemen en gaan samenwerken met ook verschillende afdelingen van de gemeente. Zo gaat Urban Guide aan de slag met de drukte in de stad door bewoners meer in contact te laten komen met toeristen. De Amsterdammers moeten hun lokale kennis in gaan zetten om bezoekers ook eens de andere kanten van de stad te laten zien.

Live & Fun wil wat doen aan de overlast van fietsen in de stad, door een beloningssysteem te ontwikkelen waarbij fietsers gemotiveerd worden hun tweewieler in een (verderop gelegen) fietsenstalling te plaatsen, in plaats van op straat. De startup wil dit gaan testen op het Rembrandtplein.

Sociale cohesie
Vorig jaar vond de eerste editie van Startup in Residence plaats. Toen deed onder meer de app MijnBuur mee, waarmee buurtbewoners met één druk op de knop elkaars hulp kunnen inroepen. De app moet zorgen voor veiligheid en sociale cohesie.

Verder was er onder meer de Zwitserse startup Gamatec, die een techniek heeft ontwikkeld om om organisch afval te gebruiken in stoeptegels, en City Makers, die je kan vertellen of je fiets is weggeknipt door de gemeente, of dus gejat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden