Zes miljoen euro voor vier toponderzoekers

DEN HAAG - Vier onderzoekers hebben woensdag in Den Haag de NWO-Spinozapremie ontvangen. Kinderneurologe Marjo van der Knaap, letterkundige Joep Leerssen, natuurkundige Theo Rasing en microbioloog Willem de Vos werden onderscheiden met de hoogste Nederlandse prijs in de wetenschap.

Elke onderzoeker krijgt 1,5 miljoen euro, te besteden aan onderzoek. De wetenschappers ontvangen de prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. Minister Ronald Plasterk (Wetenschap) reikte de prijzen uit.

Van der Knaap
(50), kinderneurologe aan de Vrije Universiteit, onderzoekt hersenafwijkingen met MRI en ontrafelde zogeheten wittestofziekten, waarvan een op de duizend kinderen in de westerse wereld het slachtoffer is. Om een behandelingsmethode te vinden integreert ze radiologie, neurologie en genetica in haar onderzoek.

Het onderzoek van Leerssen (52), letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam, heeft volgens NWO geleid tot een nieuwe kijk op de geschiedenis van cultureel nationalisme. Zijn studie over de Ierse cultuurgeschiedenis geldt als toonaangevend. Hij is een van de stichters en vormgevers van het interdisciplinaire vakgebied Europese Studies.

Rasing (55), natuurkundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen, slaagde erin magneetjes te manipuleren. Hij deed dat met snel schakelende lasers. Volgens NWO verricht Rasing grensverleggend onderzoek met open oog voor mogelijke toepassing. De fysicus stond aan de wieg van een nieuwe methode om met lasers zichtbaar te maken hoe individuele moleculen zich over een oppervlak bewegen.

Bacteriën en schimmels is het onderzoeksterrein van De Vos (53), microbioloog aan de Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van melkzuurbacteriën die de smaak en de houdbaarheid van kaas verbeteren. Via DNA-analyses stelde hij verder vast dat dat elk individu een unieke combinatie van soorten darmbacteriën bezit, die deels genetisch is bepaald.

Sinds 1995 hebben 59 wetenschappers de premie, die wel wordt aangeduid als de Nederlandse Nobelprijs, ontvangen. Daarbij zijn zeven vrouwen. Het was dit jaar de veertiende keer dat de Spinozapremies werden uitgereikt. (ANP)

NWO-Spinozapremies en juryrapporten

De winnaars van de NWO-Spinozapremie 2008. Foto NWO/Arie Wapenaar Beeld
De winnaars van de NWO-Spinozapremie 2008. Foto NWO/Arie Wapenaar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden