Zes kandidaat-lijsttrekkers CDA bekend, nieuw gezicht Mona Keijzer

De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap aangaan zijn bekend. Het zijn huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en wethouder Mona Keijzer uit Purmerend.

Redactie
Demissionair minister Liesbeth Spies, een van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA Beeld anp
Demissionair minister Liesbeth Spies, een van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDABeeld anp

Zes andere CDA'ers vielen af, waaronder Nijmegenaar Harry Wesselink, de enige van de afvallers die zijn ambities al voor de selectie bekend had gemaakt in de media.

Mona Keijzer
Nieuw gezicht tussen de zes is de Volendamse Mona Keijzer (44). Als wethouder in Purmerend is zij verantwoordelijk voor de welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie. Een van haar nevenfuncties is het lidmaatschap van het strategisch beraad van het CDA.

Twee keer eerder was ze kandidaat voor de Tweede Kamer. Bij de vorige verkiezingen was ze nummer 67, te laag op de lijst om in de Kamer te komen. Toen ze daarvoor gevraagd werd, dacht ze: 'Het lijkt me weleens interessant om me daar ook tegenaan te bemoeien.' Zo zei ze tegen de lokale Volendamse omroep. Als wethouder was de Wet maatschappelijke ondersteuning voor haar een speerpunt. Bij gemeentebezuinigingen wilde ze 'zorgen dat niet getornd wordt aan de ondersteuning voor de zwakkere in de samenleving, want die kunnen het zelf niet.'

Keijzer studeerde rechten en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze komt uit een katholiek nest, haar vader plakte KVP-posters in het raam van haar meisjeskamer. Inmiddels heeft ze zelf kinderen, vijf jongens waarvan de oudste 18 jaar is.

Procedure
De afgevallen kandidaten voldeden niet aan de profielschets zoals die door het partijbestuur was opgesteld. Er was geen maximum gesteld aan het aantal kandidaten dat mee zou kunnen doen aan de strijd om het lijsttrekkerschap. De zes kandidaten gaan maandagavond voor het eerst met elkaar in debat om 20.00 uur in de Laurenskerk in Rotterdam.

Het is voor het eerst dat de CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Maar sinds de partij bezig is zich opnieuw uit te vinden na de vele verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussies over samenwerking met de PVV, drongen steeds meer leden aan op lijsttrekkersverkiezingen. Onder meer de CDA-jongeren en partijprominenten, zoals vicepremier Maxime Verhagen en minister Marja van Bijsterveldt, spraken zich hiervoor uit.

Na de bijeenkomst maandag in Rotterdam volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot twaalf uur 's middags op 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden