Zes CDA'ers strijden om partijvoorzitterschap

DEN HAAG - Burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland, de Utrechtse stadspredikant Ruth Peetoom en wethouder Martijn Vroom uit Noordwijk horen bij de CDA'ers die zich hebben gemeld voor het voorzitterschap van hun partij. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

De andere drie kandidaten zijn Ton Roerig, eigenaar van een adviesbureau, Jan de Visser (advocaat uit Maassluis) en Ronald Zoutendijk, directeur van het Sint Laurensfonds, dat zich inzet voor ouderen in Rotterdam. De kandidaten voeren de komende weken campagne en de 66.000 leden kunnen tot 21 maart in de eerste ronde stemmen. Uit de twee kandidaten met de meeste stemmen maakt het partijcongres op 2 april een definitieve keuze.

Van der Tak is een bekend gezicht binnen het CDA. Hij gaf vorig jaar nog leiding aan een commissie die vergaande hervormingen van het openbaar bestuur bepleitte. Van der Tak stelde toen voor om terug te gaan naar negen ministeries en het aantal gemeentes met honderd terug te brengen. De besparingen zouden volgens hem oplopen tot 4,5 miljard euro. Hij was eerder wethouder in Rotterdam.

Harde analyse

Peetoom is stadspredikant in Utrecht en was vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die vorig jaar de historisch grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen onderzocht en met een harde analyse kwam.

Het CDA is al sinds vorig jaar juni op zoek naar een nieuwe permanente voorzitter. Toen trad Peter van Heeswijk af, vanwege de verloren verkiezingen. Hij werd tijdelijk opgevolgd door waarnemend voorzitter Henk Bleker, die vervolgens werd afgelost door Liesbeth Spies toen Bleker staatssecretaris werd.

Eind vorig jaar boden oud-minister Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus (auteur van het laatste CDA-verkiezingsprogramma) zich aan als voorzitter. Maar zij wilden alleen verkiesbaar zijn als ze de enige kandidaat zouden zijn. Het partijbestuur wilde aan die wens niet voldoen. (ANP)

ANP Beeld
ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden