Plus

Zes Amsterdamse pubers over beweging: 'Fietsen vind ik echt stom'

Amsterdamse pubers bewegen veel te weinig, blijkt uit onderzoek. Slechts 17 procent haalt de norm van een uur bewegen per dag. 'In het weekend halen we eten bij de supermarkt en gaan we films kijken.'

Rosdiandra (15) Beeld Mats van Soolingen
Rosdiandra (15)Beeld Mats van Soolingen

1. Sabrina (15), Bijlmer

'Thuis kijk ik vooral series op Netflix of zit ik achter de PlayStation 4. Met vrienden communiceer ik dan via Skype terwijl we zitten te gamen. Met vriendinnen ga ik overdag vaak gezellig naar de McDonald's of de AnyTyme, dat is een patatzaak in de buurt."

"In het weekend hou ik met vriendinnen meidenavonden. Dan halen we in de supermarkt eten en drinken voordat we bij iemand films kijken. Vorig jaar ben ik begonnen met voetbal, omdat jongeren uit mijn buurt dat ook deden."

Sabrina (15) Beeld Mats van Soolingen
Sabrina (15)Beeld Mats van Soolingen

2. Rosdiandra (15), Gaasperdam

"Vroeger zwom ik vier keer in de week, maar nu niet meer. Daar heb ik geen tijd meer voor. Ik ga altijd met de metro naar school, want fietsen vind ik echt stom."

"Na schooltijd maak ik huiswerk of ga ik met vriendinnen leren. En als ik geen huiswerk maak, kijk ik vlogs op YouTube. Vooral die van Monica Geuze. Dan kan ik mijn mobiel pas weer wegleggen als de vlog is afgelopen."

Rosdiandra (15) Beeld Mats van Soolingen
Rosdiandra (15)Beeld Mats van Soolingen

3. Arishka (15), Bijlmer

"Ik vind dat ik meer moet bewegen. Ik fiets ongeveer vijftien minuten naar school, en we hebben twee uur gym per week, maar verder doe ik niet aan sport."

"Als ik thuiskom rond een uur of vier, kijk ik meestal series. Ik denk dat ik daar wel een uur of drie mee bezig ben, behalve als ik huiswerk moet maken. Of ik spreek met vrienden thuis of in de stad af om te praten en wat te eten."

Arishka (15) Beeld Mats van Soolingen
Arishka (15)Beeld Mats van Soolingen

4. Darwin (13), Bijlmer

"Ik sport twee keer per week en ik fiets elke dag ongeveer vijftien minuten naar school. Ook hebben we twee uur per week gymlessen. In mijn vrije tijd game ik graag. Ik denk dat ik daar een uur per dag mee bezig ben."

Darwin (13) Beeld Mats van Soolingen
Darwin (13)Beeld Mats van Soolingen

5. Marie (14), Watergraafsmeer

"Ik doe één keer per week aan tennis, dat past precies in mijn drukke weekschema. Op school doe ik mee met een toneelproductie en ik speel keyboard in een band. Thuis speel ik piano en zing ik."

"Met vriendinnen ga ik de stad in of we kijken thuis een film. Soms is het wel druk hoor, dan denk ik: o ja, ook nog huiswerk. Als ik mijn studieboek heb opengeslagen, dwalen mijn gedachten af naar andere dingen."

Marie (14) Beeld Mats van Soolingen
Marie (14)Beeld Mats van Soolingen

6. Milan (13), Oud-Zuid

"Ik heb best een actief leven. Mijn dagen bestaan uit school, voetballen en huiswerk maken."

"Woensdag heb ik altijd een spelletjesmiddag met een vriend. Dan gaan we bij mij of bij hem thuis gamen op de PlayStation. We spelen meestal FIFA of Call of Duty. Verder lees ik voor het slapengaan vaak een spannend boek."

Milan (13) Beeld Mats van Soolingen
Milan (13)Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden