Plus

Zenuwen bij verdachten tijdens proces Latumahina

Voor volle tribunes begon het strafproces over de liquidatie door blunders van dj Djordy Latumahina. De technische verhandelingen over auto's, telefoons en reisbewegingen werkten sommige verdachten op de zenuwen.

Paul Vugts
Djordy Latumahina werd vorig jaar oktober op 31-jarige leeftijd bij vergissing vermoord. Beeld -
Djordy Latumahina werd vorig jaar oktober op 31-jarige leeftijd bij vergissing vermoord.Beeld -

Halverwege de middag van de openingsdag van het proces over de moord op de onschuldige dj Djordy Latumahina (8 oktober 2016) hield één van de vermoede schutters, Tony D. (35), zich niet meer in.

Kritische vragen
Een rechter had kritische vragen over de handel in softdrugs waarmee hoofdverdachten probeerden te verklaren waarom ze in de dagen en, vooral, nachten voor de moord in wisselende samenstellingen en geregeld met meerdere auto's onderweg waren.

Het Openbaar Ministerie is er van overtuigd dat ze de buurt rond de moordplek verkenden en daar ook een vluchtauto 'koud zetten'.

Voor het eerst schetsten de verdachten uitgebreider hun alternatieve scenario waarin wiet de hoofdrol speelt. "De politie heeft u eindeloos vragen gesteld over die wiethandel, maar u gaf geen antwoorden, terwijl die uw verhaal geloofwaardiger kunnen maken en de hele zaak onderuit zouden kunnen trekken," stelde de rechter vast. "Nu u hier wél antwoordt, zou je kunnen denken: 'Ja, makkelijk, nu kunt u van elkaar horen wat u zegt..."

Als vilein ervaren glimlachje
Officier van justitie Caroline Cnossen voegde fijntjes toe dat de verdachten bij de onderzoeksrechter ook vooral hebben gezwegen. Haar kennelijk als vilein ervaren glimlachje viel verkeerd.

Tony D. schoot uit zijn slof: "Dan kèn je wel zo zitten lachen, maar je vernachelt mijn hele leven hierzo!" Tegen de rechtbank: "Ze is een volwassen vrouw, maar ze zit me als een klein kind uit te lachen!"

De rechter: "Als u een eenvoudige verklaring heeft over iets betrekkelijk onschuldigs als wiethandel, terwijl u van moord wordt beschuldigd..."

Medeverdachte Cedric R. (40), volgens justitie met zijn broer Wendell één van de beramers van de liquidatie waarvan drugshandelaar Gino M. het doelwit was, maar die Latumahina fataal werd: "Ik beantwoord geen vragen meer. Geen zin meer. Ik vind het al vervelend dat mijn moeder er nu achter gaat komen dat ik wiet in haar woning had..."

Tony D., op weer een interruptie van de aanklaagster: "Ik wil geen enkele vraag meer beantwoorden van die mevrouw die mijn leven onterecht kapot maakt!"

Advocaten schoten te hulp met het verzoek aan de rechtbank geen voorbarige conclusies te trekken.

Verhelderen
Raadsvrouw Bénédicte Ficq overlegde met Tony D. over het toch maar wél verhelderen van een belangrijk punt, maar de sfeer bleef ijzig. De belangen zijn dan ook groot.

Justitie ziet volop bewijs tegen de hoofdverdachten, vooral in hun bewegingen in de dagen rond de 'moord' op Latumahina en de 'pogingen tot moord' op zijn zwaargewond geraakte vriendin en hun lichamelijk ongedeerd gebleven dochtertje van twee. Ze zaten in een Mini Cooper die leek op die van drugshandelaar Gino M.

De verdachten zeggen 's nachts op pad te zijn geweest voor die wiethandel, om te pokeren of om benodigdheden voor honden weg te brengen naar een klant (Cedrics broer Wendell (46) handelt daarin).

Vermoed schutter Djurgen W. (42) zegt rond de moord een door Cedric R. gehuurde bus te hebben gereden om een tafelblad te kunnen halen - waarvan het niet kwam.Over de 'losse feitjes' waren sommige verdachten iets duidelijker.

Witwassen
Cedric R. had twee pistolen omdat hij vreesde te worden geliquideerd. Hij had een peilbaken onder zijn auto gevonden. Daarom sliep hij voor 6000 euro in hotels.

De 42.000 euro die hij op de rekening van zijn vriendin had laten storten, verwierf hij met drugshandel en, vooral, met pokeren. Witwassen? Tja.

Ook Djurgen W. had twee pistolen. Die lagen net zoals die van R. in een huis waar een kind woonde, maar volgens allebei konden de kinderen niet bij de wapens. Wendell R. wilde over het bij hem gevonden pistool niets zeggen.

Tony D. had in zijn stacaravan ('een klein paradijsje') een kogelwerend vest en een wapen voor klein kaliber kogels. Met een demper er op. "Een stommiteit. Het begon met het schieten op blikjes en schoteltjes, maar het werden ganzen." Dat vest had hij vanwege zijn wiethandel.

De rechtbank gaat woensdag verder met de zaak waarvoor negen dagen zijn uitgetrokken.

Lees ook: Moord op Djordy Latumahina ontrafeld door 50 rechercheurs

Reëel risico

Het is een reëel risico dat de grootste zaal van de Amsterdamse rechtbank en de bijbehorende publieke tribune overvol raken met nabestaanden, vrienden en kennissen van Djordy Latumahina en zijn gezin. Daarom is tijdens de belangrijkste zittingsdagen een tweede zaal beschikbaar waar toeschouwers het proces op een videoscherm live kunnen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden