Zendertjes in Oosterpark moeten hardlopers motiveren

In Amsterdam zijn maandag op verschillende plekken zendertjes opgehangen in lantaarnpalen om zo beginnende hardlopers te motiveren. De 'beacons' geven de lopers feedback op hun prestatie.

Redactie
Hardlopers in het Oosterpark kunnen uit de zendertjes in de lantaarnpalen feedback krijgen. Beeld Roy Del Vecchio
Hardlopers in het Oosterpark kunnen uit de zendertjes in de lantaarnpalen feedback krijgen.Beeld Roy Del Vecchio

Het experiment is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, Inholland en de gemeente. Ze willen uitzoeken of sensoren en apps stadsbewoners meer kunnen laten bewegen.

Kleine zendertjes
De beginnende sporters krijgen in het park of op straat feedback door een app die reageert op de beacons. Dat zijn kleine zendertjes die met mobiele apparaten communiceren via een Bluetooth-verbinding. In bijvoorbeeld het Oosterpark en het Marinneterrein zijn de zogenoemde 'beacons' geïnstalleerd.

De beacons communiceren in dit project alleen met telefoons waarop de app is gedownload. De app registreert onder andere de afstand, de duur en de snelheid waarmee iemand beweegt.

Nauwkeuriger
"Eén van de belangrijkste eisen die hardlopers stellen aan een hardloop app, is een accurate snelheidsbepaling," stelt lector Marije Baart de la Faille-Deutekom van de HvA. "Maar de huidige apps, die allemaal gps gebruiken, zijn eigenlijk niet zo accuraat. Met behulp van beacons kun je veel nauwkeuriger je locatie en dus je snelheid vaststellen."

"We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen," aldus de lector. "Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten; het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon. Denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden