Zender Tien stopt

HILVERSUM - Tv-concerns RTL Nederland en Talpa gaan nauw samenwerken. Daardoor komt er een einde aan tv-zender Tien. Dat hebben beide bedrijven na maanden van overleg bekendgemaakt.Radiozender Radio 538, ook een Talpa-bedrijf, wordt overgenomen door RTL.

Het voltallig personeel van Tien wordt ontslagen, al is wel duidelijk dat Linda de Mol in de RTL-gelederen wordt opgenomen. Op personeels- en programmatisch vlak verandert er bij Radio 538 niets.

RTL is van plan een vierde RTL-zender te starten. Details daarover maakten beide partijen dinsdag nog niet bekend.

REACTIES

Publieke Omroep: concurrentie zal wellicht groter worden

De nauwe samenwerking tussen Talpa en RTL Nederland heeft geen invloed op het beleid van de publieke omroep. ''Wij varen onze eigen koers met de herprogrammering die we een jaar geleden hebben ingezet'', zei een woordvoerder van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) dinsdagavond.

''De concurrentie in Nederland is heel zwaar. Die vermindert niet; die zal wellicht in kracht toenemen. We zullen er met extra kracht tegenaan gaan'', aldus de zegsman.

Bridget Maasland: Ik geloofde in Tien

Tien-presentatrice Bridget Maasland noemde het dinsdagavond ''jammer'' dat zender Tien stopt. ''Ik geloofde zeer in Tien'', zei Maasland voor de camera's van RTL. ''Maar ik ben blij dat we nieuwe stappen kunnen zetten. We gaan nu weer met volle kracht vooruit.''

De presentatrice was sinds 2005 verbonden aan de zender van John de Mol. Ze maakte onder meer programma's als Big Brother, NSE, Je leven in de steigers, Woef! en Het Land van Maas en Geel.

De Mol: einde Tien is geen nederlaag

''Een nederlaag is een groot woord. Het is een teleurstelling.'' Zo reageerde Tien-baas John de Mol dinsdag in RTL Nieuws op het stopzetten van 'zijn' tv-zender. ''Toen we twee jaar geleden begonnen met Talpa/Tien hadden we het allemaal anders voorgesteld.''

Het is de tweede keer dat de bekende mediaondernemer de stekker moet trekken uit een tv-zender. In de jaren '90 gebeurde dat al met sportzender Sport7. Ook toen moest hij personeel ontslaan. Ook nu moet hij ongeveer honderd medewerkers van Tien/Talpa vertellen dat ze geen werk meer hebben.

John de Mol krijgt een aandeel van 26,3 procent in het nieuwe RTL Nederland (nu nog RTL4, 5 en 7). Ook krijgt RTL Nederland op basis van een zogenoemde volumedeal het eerste recht op alle tv-formats die de creatieve afdeling van John de Mols bedrijf ontwikkelt.

Voetbalbestuurders vinden overgang naar RTL prima

Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) hebben er geen enkel probleem mee dat de samenvattingen van het voetbal volgend seizoen bij RTL te zien zullen zijn. Alle partijen verwachten dat de uitzendingen bij RTL ''op hetzelfde hoge niveau voortgezet zullen worden''.

Afgelopen seizoen werden de competitieduels in de ere- en eerste divisie nog uitgezonden bij Tien, in het programma 'De Wedstrijden'. Na de overeenkomst tussen RTL en Talpa Media zullen die voetbalprogramma's worden verdeeld over RTL4 en RTL7. Laatstgenoemde zender beschikt reeds over het recht om vrijdagavond rechtstreeks een eredivisieduel uit te zenden. Het is niet uitgesloten dat het voetbal in een later stadium naar een nieuwe (nog op te richten) RTL-zender gaat.

''Het bestaande contract en de uitganstpunten van 'De Wedstrijden' worden gewoon voortgezet'', sprak Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie. ''De creativiteit van John de Mol tezamen met het bereik en de sportfilosofie van RTL zullen garant staan voor een hoogwaardig eredivisieprogramma.''

Zijn collega Edwin Lugt, directeur van de CED, ziet de transfer naar RTL ook met vertrouwen tegemoet. Lugt was tevreden over de samenwerking met Talpa, maar verwacht dat die lijn bij RTL zal worden voortgezet.

Ook KNVB-directeur Henk Kesler voorziet geen problemen met de nieuwe situatie: ''De KNVB kan zich in de nieuwe constructie volledig vinden. Ook RTL heeft in het verleden kwalitatief zeer goede voetbalprogramma's laten zien. Er zal wat dat betreft niet al te veel veranderen.'' (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden