Zelfs voor de open dag van een middelbare school uitgeloot

Niet alleen op middelbare scholen kunnen scholieren worden uitgeloot, zelfs op de open dagen van de scholen kunnen ze naast het net vissen.

Lorianne van Gelder
Bij het Hervormd Lyceum Zuid was het in het verleden zo druk dat de school op last van de brandweer de deuren moest sluiten. Beeld Dingena Mol
Bij het Hervormd Lyceum Zuid was het in het verleden zo druk dat de school op last van de brandweer de deuren moest sluiten.Beeld Dingena Mol

Sinds het matching­systeem is ingevoerd, moeten kinderen zo veel scholen af dat open dagen krankzinnig druk zijn. Zo druk zelfs dat in het verleden het Hervormd Lyceum Zuid op last van de brandweer de deuren moest sluiten.

Om de enorme toestroom tegen te gaan hebben scholen bedacht dat ouders en leerlingen zich moeten inschrijven voor een tijdslot per open dag. Wie te laat is met inschrijven, heeft pech.

Volgeboekt
Het Fons Vitae Lyceum pakte het helemaal aan als uitsmijter van een club: voor open dagen waren gratis toegangsbewijzen 'te koop' (die je aan de deur moet laten zien), maar alle kaartjes voor de open dag van ­6 februari waren al 'uitverkocht', maar de school heeft toch nog extra plekken vrij gemaakt en er komt een extra open dag.

Ook de open van de School voor Persoonlijk Onderwijs waren volgeboekt. Net als de meeloopdagen van Kiemm, maar de open dagen van die school zijn op 7 en 9 februari nog gewoon vrij te bezoeken.

Achtstegroepers met een havo- of vwo-advies moeten minimaal twaalf scholen hebben gezien, omdat ze dat aantal op hun lijst moeten zetten om garantie te hebben op een plek. Maar als open dagen al vol zijn, wordt die rondgang ingewikkeld.

Ongezien
Jan Paul Beekman, verantwoordelijk voor de loting bij de vereniging van schoolbesturen Osvo, zegt dat scholen vrij zijn om zelf te bepalen hoe ze de drukte aanpakken. Scholen als het Spinoza Lyceum en ­Lumion nodigen juist alle geïnteresseerden uit om binnen te lopen.

"Het is natuurlijk vervelend als je niet terechtkunt, maar je wilt ook niet dat het te druk is. Gelukkig worden vaak meerdere kennismakingsdagen aangeboden."

En als het nou echt niet lukt en een scholier wil toch naar die ene school? "Je kunt altijd vragen of je op een ander moment onder schooltijd mag langskomen," zegt Beekman. En inschrijven op een ongeziene school mag ook altijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden