Plus

Zelfs ramen gaan straks energie opwekken

In 2020 komt aan het IJ een woontoren met 480 'PowerWindows'. Deze ramen wekken stroom op, waardoor flink wordt bespaard op energie. Willem Kesteloo is een van de bedenkers.

Het tweede gebouw van rechts is de nieuwe woontoren in Amsterdam-Noord.Beeld PHYSEE

We hebben al zonnepanelen, waarom hebben we dan nog PowerWindows nodig?
"Mensen zitten nu zo'n 90 procent van hun tijd binnen in gebouwen. De bouw gebruikt veel glas door het plaatsen van ramen, bedoeld om contact te houden met de buitenwereld. Glas is echter een slecht materiaal als het gaat om energie; het is niet duurzaam. Gebouwen behoeven 40 procent van de totale energieproductie."

"Vaak zit alleen op de bovenste verdieping een dak, dus veel plek voor zonnepanelen is er niet. Als we van glas duurzaam materiaal maken, kan een gebouw efficiënter energie gebruiken en zelfs comfortabel worden. Vijf jaar geleden onderzochten Ferdinand Grapperhaus en ik tijdens ons afstuderen aan de TU Delft of het mogelijk was om ramen te gebruiken waarmee licht kan worden omgezet in elektriciteit."

Met kleine stapjes hebben we dit idee verder ­gebracht. Onze patentaanvraag werd goedgekeurd en onze paper werd geaccepteerd. Ook kregen we van de overheid een startersbeurs toegekend. Toen dachten Ferdinand en ik: ­laten we dit in ieder geval een kans geven."

Hoe werkt een PowerWindow?
"Een PowerWindow zet via zonnecellen zonlicht om in groene energie. Die energie kun je opslaan, terugleveren aan het energienet of je kunt het meteen gebruiken. Wij zijn zelf voorstander van dat laatste, want stroom die je meteen gebruikt om energie te besparen, heeft veel meer effect dan energie opslaan of terugleveren aan het energienet."

"Eigenlijk is de PowerWindow een onderdeel van nog iets groters: de SmartSkin. De Smart­Skin bestaat uit verschillende bouwsteentjes. Een ervan is de SmartWindow. Die voelt hoe warm het binnen is, hoeveel licht er binnenkomt als de zon schijnt en het verschil tussen luchtkwaliteit binnen en buiten."

"Dan heb je Eesy, het energy efficient system, dat ervoor zorgt dat alle functionaliteiten van de Smart­Skin met elkaar praten en hun gegevens doorgeven. Door de laatste component, Skin, kan het raam samenwerken met andere producten, zoals zonwering, verlichting en ventilatie."

"Als een gebouw af en toe in de zon staat, hebben onze ramen op een gegeven moment door dat wanneer de zon schijnt, het binnen warm wordt. Ze kunnen dan een seintje ­geven dat de zonwering naar beneden moet, de airco alvast een beetje moet koelen en de ventilatie wat open kan, zodat er frisse lucht gaat stromen."

"De naam SmartSkin komt voort uit de analogie met de huid van de mens. Die weet precies wanneer hij moet zweten of kippenvel moet vormen. Dat gebeurt automatisch, zonder veel energieverbruik."

Is de woontoren in Amsterdam-Noord jullie eerste project?
"Het is ons eerste project met woningen. We hebben wel al een proefopstelling gedaan van tien ramen bij de Rabobank in Eindhoven. Ook aan de zuidgevel van het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterij in Amsterdam zitten onze ramen. Intussen hebben we ook bij vijftien individuen twee of drie ramen geïnstalleerd om te kijken hoe mensen ermee omgaan."

"Vooral voor grote panden kunnen we veel betekenen. Je hebt in woontorens of appartementencomplexen vaak relatief weinig dak, maar die complexen hebben wel veel ramen. Als je dan onze ramen installeert, met zonnecellen en sensortechnologie die vervolgens weer een zon­weringsinstallatie aansturen, kun je zo'n 20 tot 30 procent op energie besparen."

Hebt u in uw eigen huis ook SmartSkin?
"Nee, ik heb samen met mijn vriendin net een huis gekocht dat een monument is, dus daar kijken ze al streng of je wel of geen dubbelglas mag toepassen. Maar de vergunningsaanvraag loopt. Als dit werkt, kan ons bedrijf Physee misschien een samenwerking aangaan met de overheid, waardoor we andere monumentale gebouwen ook kunnen verduurzamen."

Wat zijn jullie toekomstplannen met Physee?
"We willen de ramen verder ontwikkelen, zodat ze steeds meer elektriciteit kunnen produceren. Verder kunnen we ons richten op andere vlakken van een gebouw, meer koppelingen maken met zonwering en ventilatie, zodat we gebouwen echt energieneutraal kunnen maken. Daarnaast gebruiken we glas natuurlijk op veel meer plekken. We onderzoeken nu hoe we kassen efficiënter kunnen maken, zodat op minder oppervlakte en met minder energie­verbruik meer gewassen zijn te kweken."

"Verder zien we wel waar de toekomst ons brengt. We denken weleens over elektrische auto's. Of over treinen die zichzelf opladen, die hebben ook veel ­ramen. We hoeven ons niet te vervelen de komende tijd."

Willem Kesteloo

Geboren Amsterdam, 24 juli 1987
2006-2011 bachelor toegepaste natuurkunde, Technische Universiteit Delft
2012-2014 master toegepaste natuurkunde, Technische Universiteit Delft
2014 heden medeoprichter Physee
2017 heden bestuurslid Ey

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden