Plus

Zelfs op Rembrandtplein mobiel internet dankzij de minizendmast

Om het mobiele bereik op drukke locaties als pleinen en treinstations te verbeteren, hangen providers steden onopvallend vol met honderden minizendmasten.

Op het Rembrandtplein zijn al minizendmasten geplaatst voor een beter internet­bereik Beeld Charlotte Odijk
Op het Rembrandtplein zijn al minizendmasten geplaatst voor een beter internet­bereikBeeld Charlotte Odijk

Loop een rondje op het Rembrandtplein of een druk treinstation en er is volop mobiel bereik. Surfen, bellen of zelfs video's kijken en muziek streamen: geen enkel probleem.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Sinds KPN, T-Mobile en Vodafone hun nieuwe 4G-netwerken live hebben, stijgt het dataverbruik nóg harder dan voorheen. Afgelopen jaar groeide het 4G-dataverbruik met een duizelingwekkende één miljard gigabyte, een toename van een kwart.

De snelle toename bezorgt providers hoofdbrekens. "Zodra mensen ergens moeten wachten, pakken ze hun smartphone om de tijd te doden," zegt directeur mobiele netwerken ­Jacob Groote van KPN.

Ze hebben er bij KPN zelfs een woord voor. "We spreken van de mobiel als wachtverzachter," zegt Groote glim­lachend.

Vooral op drukke locaties als pleinen, treinstations, tramhaltes en bushokjes doet dat effect zich voor. Zelf gebruikt hij zijn telefoon geregeld zo. "Tijdens de Olympische Spelen keek ik 's middags tijdens het wachten naar de handbalvrouwen."

Vervuild straatbeeld
Meer masten neerzetten lijkt het devies, maar dat kan vaak niet. Behalve dat een vergunningstraject nodig is, spelen er welstandsargumenten. "Amsterdam en andere steden willen geen veertig meter hoge mast voor hun Centraal ­Station."

Zogeheten small cells bieden soelaas. Zoals de naam zegt is zo'n installatie véél kleiner en reikt het signaal slechts tientallen tot honderden meters. Om grootschalige plaatsing mogelijk te maken heeft de provider afgelopen jaar contact gezocht met JC Decaux, uitbater van bushokjes, tramhaltes en reclameborden.

Ook netwerkleveranciers Ericsson en Huawei werden ingeschakeld. Inmiddels zitten de eerste tientallen small cells in abri's, onder meer op het Rembrandtplein. Dat moeten er honderden worden. "Een ideale oplossing. De antennes zijn vanwege de camouflagekap onzichtbaar, het straatbeeld raakt dus niet vervuild."

Tovermiddel
"Small cells zijn echter geen tovermiddel. Ze werken het best in combinatie met een normale mast, bovendien moeten ze worden aangesloten op het netwerk," zegt netwerkmanager Jamal Tajaate van Vodafone. De Britse aanbieder begon al in 2013 met small cells in Nederland, als eerste van de gehele Vodafone Group.

Nu ligt er in veel steden inmiddels glasvezel, maar voor graafwerk is een vergunning vereist.

"Doorstralen is de andere optie, maar dat kan alleen als er geen object tussen de minizendmast en het ontvangststation staat."

In Rotterdam heeft Vodafone echter onlangs een test gedaan met een nieuwe technologie.

"Door gebruik te maken van reflectie van gebouwen kunnen we een signaal de hoek om stralen. Dat werkt prima."

Gaten dichten
Door zijn voorsprong bezit de provider inmiddels al duizend small cells.

Zo zijn deze zomer nog dertig kilometer strand in Zeeland via small cells van mobiel bereik voorzien. Verder zitten ze in bushokjes en in Rotterdam in lantaarn­palen.

Een small cell op een bushokje op het ­Rembrandtplein Beeld KPN
Een small cell op een bushokje op het ­RembrandtpleinBeeld KPN

Ook T-Mobile maakt werk van kleine zendmasten. De provider gaat er volgend jaar honderden neerzetten. "Behalve op hotspots ook om kleine gaten in ons netwerk te dichten," zegt netwerkspecialist Richard Marijs. "Denk aan bedrijventerreinen waar de dekking suboptimaal is." Momenteel heeft T-Mobile er slechts enkele, bijvoorbeeld op station Den Haag Holland Spoor. "Daar werkt het prima."

Marijs nuanceert de hype rond small cells. "Er is veel om te doen, maar in de basis zijn ze hetzelfde als reguliere 4G-masten. Een small cell kan honderden tot duizenden mensen bedienen, alleen is het bereik minder en het formaat maar drie petflessen groot."

Straling

Angst voor meer elektromagnetische straling is onnodig, stelt het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Volgens Jacob Groote, directeur mobiele netwerken van KPN, leiden minizendmasten zelfs tot minder straling. "Wellicht lastig te begrijpen, maar het komt doordat telefoons bij een beter signaal zelf minder reageren en op hun beurt minder radiostraling uitzenden."

En deze small cells zullen nóg kleiner en beter worden, want de evolutie schrijdt voort. Dat is handig als telecombedrijven over enkele jaren beginnen met 5G, de nieuwe generatie mobiel internet. "Onze exemplaren zullen daar volgend jaar al geschikt voor zijn," zegt netwerkspecialist Richard Marijs van T-Mobile.

Op de kortere termijn willen aanbieders dankzij de extra capaciteit klanten over het 4G-netwerk laten bellen. Nu wordt voor bellen nog het oude gsm- en 3G-net gebruikt. Met 'voice over 4G' gaat de geluidskwaliteit stukken vooruit en vermindert de ruis. Abri-uitbater JC Decaux heeft trouwens goed nieuws voor Tele2, T-Mobile en Vodafone. Ook zij kunnen kleine zendmasten plaatsen in abri's. Er is ruimte voor meerdere spelers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden