PlusStraatbeeld

Zelfs op het rauwe Weesperplein bloeien straks bloemetjes

En zo vordert de vergroening van Amsterdam gestaag. Het lijkt wel een reactie op de schier onhoudbare toeristenstroom die de stad overspoelt, waar een paar dagen ­geleden nog strenge plannen tegen werden ­gepresenteerd.

Op het Weesperplein zijn de fietsen vervangen door groenperken en bankjesBeeld Jesper Boot

Intussen wordt het groen vanuit alle hoeken haast cheerleaderachtig gestimuleerd: daken moeten massaal groener, stenige schoolpleinen worden omgetoverd tot groene oasen en ook het fenomeen 'postzegelpark' mag rekenen op enthousiaste steun van de gemeente.

Dat is een ontwikkeling waar je onmogelijk veel tegen kunt hebben, tenzij je bent opgevoed met plaatjesboeken van Le Corbusier, vanuit een kinderkamer met uitzicht op een industrieterrein. Een mooie, groene stad: daar wil iedereen wel in wonen. En we komen nog eens om in het goedbedoelde gebladerte, want de flora verrijst inmiddels op plekken waar je die het minst verwacht.

Op het Weesperplein bijvoorbeeld, waar voor het nog immer oerlelijke zwartbruine gebouw bij de ingang van het metrostation voorheen ­alleen maar zwermen fietsen te bewonderen waren. Die stonden overal: weliswaar een weinig vreugdevol gezicht, maar de fietsenhetze van de gemeente slaat de laatste tijd wel erg ver door.

Groenrespect
Inmiddels kun je op het Weesperplein, net als op het Leidseplein, je fiets nauwelijks meer nonchalant kwijt. Amsterdam verliest toch een stukje van zijn ziel als straks nergens meer haastig tegen het dichtstbijzijnde straatmeubilair geparkeerde tweewielers te ­bespeuren zijn.

Dat gezegd hebbende is het nog steeds volop in ontwikkeling zijnde Weesperplein wél al een verbetering, zij het met enige kanttekeningen. Alle fietsen zijn weg, en daarvoor in de plaats zijn bloemenperkjes en bankjes gekomen. Vooropgesteld: die bankjes zijn, zoals ­zoveel nieuw straatmeubilair, prachtig ontworpen.

Nieuw Groen

Waar Weesperplein

Fris aandoende houten balken bieden fijne, en op die plek ook wel logische, zitruimte, die soms slim diagonaal is afgesneden. Een aantal van die bankjes is om de ­bestaande bomen heen geplaatst: alweer zo'n sluitend ­bewijs van het opvallende groenrespect van de gemeente.

Hypocriet
Mooi. En dat zijn de vers aangelegde groenperken in principe ook: te midden van zware ­betonnen randen steken nieuwe blaadjes schuchter de kop op, beschermd door palen met ijzerdraad. Over een paar jaar staat daar ­natuurlijk een prachtige wolk van groen, maar momenteel doen zulke perkjes enigszins tuttig aan: alsof het net niet helemaal thuishoort daar, op dat verder toch wat rauw aandoende Weesperplein.

Tegelijkertijd voelt die conclusie een beetje hypocriet: wat moet de gemeente dan doen? Wellicht is het een idee eens te kiezen voor wat meer robuuste plantensoorten. Zou het niet mooi zijn als zo'n plantsoentje volstond met bonkige, Lucky Lukeachtige ­cactussen in allerlei soorten en maten? Dat is nog eens wat anders. En daarbij: eventuele nachtelijke wildplassers schrik je er vanzelf mee af.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden