Plus

Zelfs de PVV is blij met Khadija Arib: 'Betrokken en toegankelijk'

Ze werd bij haar aantreden afgefakkeld, maar inmiddels is Khadija Arib (55) onomstreden als voorzitter van de Tweede Kamer.

Khadija Arib in de Tweede Kamer Beeld Sander Koning/ANP
Khadija Arib in de Tweede KamerBeeld Sander Koning/ANP

Ze zou 'te onervaren zijn'. Een 'ruziemaker', een 'slecht manager' en er waren klachten over haar 'Marokkaanse tongval'.

Maar zie nu eens: aan het begin van een nieuw parlementair jaar, 237 dagen na de uitverkiezing van PvdA'er Khadija Arib als voorzitter van de Tweede Kamer, is alle (openlijke) kritiek verstomd. Ze straalt 'rust uit', zeggen Kamerleden, ze 'voelt het debat goed aan' en is 'op het juiste moment streng'.

"Het is eigenlijk veelzeggend dat er niet over haar functioneren wordt gesproken," zegt SP'er Michiel van Nispen. "Dat is net als met een scheidsrechter bij het voetballen, als ze niet over je praten, is het goed."

Een ander Kamerlid nuanceert het enthousiasme wel. "Al had je Mickey Mouse in die stoel gezet, na Van Miltenburg had iedereen het beter gedaan."

Moddergevecht
Anouchka van Miltenburg stapte op in de nasleep van de Teevendeal. Hoewel er dus snel een nieuwe voorzitter moest komen, was de aanstelling van Arib zeker geen een-tweetje. Sterker, er ontstond zelfs een soms lelijk moddergevecht om de positie.

De VVD liet weten meer te zien in PvdA-kandidaat Roos Vermeij, maar Arib zei binnenskamers koste wat kost een gooi te willen doen naar het voorzitterschap. In de media lieten tegenstanders zich gretig interviewen over hun bezwaren, maar na vier stemrondes bleef Arib toch overeind.

Knip- en plakwerk
De kritiek is inmiddels verstomd. Kamerleden zijn alom lovend. Haar daadkracht speelt daarbij een rol. Ze was streng in een brief aan het kabinet, waarin ze schreef dat Kamerleden nu te vaak te lang op informatie moeten wachten. En pakte de breed gedragen irritatie op over de twee Kamerleden van Denk, Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu.

Die plaatsten bij hoofdelijke stemmingen filmpjes op YouTube, waarin ze collega's op het schavot zetten. "Met knip- en plakwerk," haalde Arib uit. "Dat is niet chique en een Kamerlid onwaardig."

Barry Madlener (PVV): 'Ze leidt debatten vlot, geeft soepel leiding' Beeld ANP
Barry Madlener (PVV): 'Ze leidt debatten vlot, geeft soepel leiding'Beeld ANP

Zelfs binnen de PVV, die Arib niet wilde vanwege haar Marokkaanse paspoort, is men inmiddels mild. "Ze leidt debatten vlot, geeft soepel leiding," zegt Barry Madlener. Hij worstelt nog wel met haar dubbele nationaliteit. "Dat maakt haar in principe ongeschikt, maar hoe ze functioneert is prima."

PVV'er Dion Graus gaat zelfs verder. "Ze is de meest betrokken Kamervoorzitter die ik heb meegemaakt, en ze is de derde in mijn loopbaan. Ze is toegankelijker dan haar voorgangers en ze bracht de benodigde rust terug in de Haagse arena."

Ambtelijk apparaat
Hooguit zijn er in de wandelgangen nog hardnekkige roddels dat Arib overhoop ligt met het ambtelijk apparaat dat haar als voorzitter
ondersteunt. Ze zou 'flink ruzie' hebben gemaakt met haar secretariaat, met de griffie en directeuren.

"Ze heeft iedereen eruit geflikkerd en er allemaal PvdA'ers neergezet. Het is maar goed dat er niet pas over een paar jaar verkiezingen zijn, anders was onder de ambtenaren allang de pleuris uitgebroken," zegt een ingewijde.

Michiel van Nispen (SP): 'Als ze niet over je praten, is het goed' Beeld ANP
Michiel van Nispen (SP): 'Als ze niet over je praten, is het goed'Beeld ANP

Van de kant van de ambtenaren wordt dat beeld stevig weersproken. Aribs aantreden viel samen met een hervorming van het ambtelijke apparaat, waarbij een paar werknemers weliswaar 'gemangeld' werden. En inderdaad: Arib kwam te zitten met de vertrouwelingen van Van Miltenburg, die ze verruilde voor haar eigen PvdA-medewerkers.

Maar dat werd ook wel weer begrepen. Irma Tigchelaar, van de ondernemingsraad van het Kamerpersoneel: "Ze heeft juist kalmte gebracht en heeft zeker geen negatieve invloed gehad toen die personele wisselingen gaande waren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden