Plus

Zelfs de mooiste meisjes gooien met metalen ballen

Bij jeu de boules denkt u misschien aan oude mannetjes en het ultieme campinggevoel. Maar twintigers en dertigers hebben de balsport ontdekt. De mooiste meisjes gooien nu de metalen ballen.

Twintigers en dertigers hebben de balsport ontdekt.Beeld Jan Dirk van der Burg

Verbijsterd waren de bestuursleden van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) toen zij er deze zomer lucht van kregen dat in Amsterdam honderden jongeren samenschoolden om jeu de boules te spelen. Al jaren deden zij vruchteloze pogingen de jeugd bij hun sport te betrekken. En nu stonden op het Museumplein - ze konden het bijna niet geloven - de mooiste meisjes geestdriftig met metalen ballen te zwaaien.

Koen Houben (32), aanstichter van de hype, was er zelf ook verbaasd over. Hij gooide drie jaar geleden af en toe een balletje met zijn vrienden Jesse van der Meulen, Thomas Rohof, Floris van Diest en Rogier van Genugten. Gewoon gezellig; biertje erbij, zon op je bol. Terug naar dat gevoel van vroeger, met je ouders op de camping in Frankrijk. Van zwoele zomeravonden, het lome ploffen van de ballen in het zand en opwaaiende stofwolkjes.

Ballen en booze
"We vonden het zo leuk dat we besloten een toernooitje op het Museumplein te organiseren. We wilden ook wel eens een wedstrijd spelen." Ze verenigden zich in de groep Mooie Boules en brachten via vrienden en kennissen 32 teams bijeen. "Iedereen nam eigen ballen en booze mee. We regelden een band van een studentenvereniging, zodat er ook wat muziek bij was."

Het toernooi was zo'n succes dat een tweede en derde editie in de Tolhuistuin volgden. Op die derde editie kwamen duizend mensen af, van wie 320 mensen deelnamen aan de wedstrijden. "Binnen een minuut was het toernooi uitverkocht," vertelt Houben.

Niet te veel inspanning
Het indoorevenement dat Mooie Boules op 1 april organiseert in de Westerunie overtreft dat record: binnen twintig seconden waren alle kaarten verkocht. "Mooie Boules is niet-commercieel," benadrukt Houben. "Bij het indoorevent hebben we een ticketprijs moeten vragen, omdat we de locatie waar we de banen opbouwen moeten huren. Maar onze openluchttoernooien zijn gewoon gratis. Wel moet je je eigen drank kopen."

Houben is blij met het succes. "Ook in Utrecht, Haarlem en andere steden willen ze dit nu gaan doen. Ik had nooit verwacht dat zo veel mensen het leuk zouden vinden."

Hij denkt dat dat komt omdat het spel toegankelijk is en niet al te veel inspanning kost. "Iedereen kan het spelen en je kunt er gewoon een biertje bij drinken. We hebben wel wat globale spelregels, maar we maken het niet te ingewikkeld. Scheidsrechters zijn er ook niet; dat regelen we onderling."

Culthelden
Teams strijden in koppels van twee tegen elkaar. De meeste deelnemers zijn tussen de 25 en 35 jaar, maar er zijn uitschieters, zoals twee zestigplussers uit Nijmegen die inmiddels bij elk toernooi aanwezig zijn. "Er doen ook twee échte professionals aan onze wedstrijden mee. Zij zijn zo goed dat ze aan de Nederlandse en Europese kampioenschappen hebben deelgenomen. Voor de competitie in ons toernooi is dat soms een beetje lastig omdat ze alles winnen. Maar toch vinden wij het supermooi dat ze erbij zijn. Het is tof om te zien hoe het écht moet. Bij het toernooi in de Tolhuistuin stond iedereen om ze heen en werden ze beschouwd als een soort culthelden."

Wel kreeg Houben de indruk dat ze de sfeer behoorlijk overweldigend vonden. "De échte petanquestoernooien verlopen heel rustig en serieus. Wij hebben een jazzband die luid speelt en overal tussendoor loopt. De spelers lopen rond met glazen bier en praten tijdens het gooien. Maar dat neemt niet weg dat ook wij superfanatiek zijn!" zegt Houben.

Inmiddels is ook de bondscoach van de Nederlandse Jeu de Boules Bond langsgeweest bij Mooie Boules. "Hij was benieuwd hoe wij het aanpakten en hoe we erin slagen zo veel jongeren te enthousiasmeren. We hebben wat ideeën uitgewisseld. Ik verwacht echter niet dat veel van de bezoekers van onze toernooien zich meteen zullen aanmelden voor een jeu-de-boulesclub..."

Team Petanquejewel: Birte Kersten (28) en Lizzy van de Venn (27)

"Op Facebook zagen wij het jeu-de-boulesevenement van Mooie Boules voorbij komen. Ik heb wel iets met jeu de boules; als kind speelde ik vaak op de camping jeu de boules. Dit wordt onze eerste keer in Amsterdam. Het gaat ons vooral om de gezelligheid, daarom lijkt het Mooie Boules-evenement ons zo leuk. Jeu de boules is een spel waarbij je tegelijkertijd een biertje kunt drinken en kunt kletsen. Intussen willen we natuurlijk ook graag winnen. Het blijft uiteraard elke keer weer spannend wie het dichtste bij het kleine balletje eindigt.

Om onze techniek te verbeteren gaan Lizzy en ik de komende twee weken nog een paar keer oefenen bij de Amstel. We willen natuurlijk geen flater slaan op 1 april."

Team PetanquejewelBeeld Jan Dirk van der Burg

Team Mooie Boules: Koen Houben (32), Rogier van Genugten (28), Jesse van der Meulen (27) en Thomas Rohof (31).

"Wij zijn de organisatoren van het toernooi, maar doen zelf ook mee met de wedstrijden. Het Museumplein is onze vaste plek; daar komen we al vanaf het begin. We spelen soms ook op de banen tegenover Café Hesp op de Weesperzijde en op die op het Amstelveld, maar die zijn meestal bezet. Op het Museumplein ligt zo veel grind dat je altijd wel een plekje hebt. Het is gezellig en ontspannend om 's avonds met vrienden nog even een balletje te gooien bij de ondergaande zon.

Natuurlijk willen we graag winnen. Qua niveau zijn we ongeveer gelijk. Jesse en Rogier zijn meer van het ketsen. Dat betekent dat je een andere bal wegketst om bij het kleine balletje in de buurt te komen. Zij zijn daar heel goed in. Maar een mooie, beheerste worp is ook wat waard.

Mensen moesten in het begin wel lachen als ik vertelde dat ik met vrienden ging jeu-de-boulen. Wij lachten er zelf trouwens ook om; we namen het niet zo serieus. Toch vinden we het geweldig dat nu zo veel mensen meedoen aan onze toernooien."

Team Mooie BoulesBeeld Jan Dirk van der Burg

Team Les Ketsers: Samira Ben Massaoud (28) en Auke de Ruiter (29)

Samira: "Tijdens de Gay Pride raakte ik aan de praat met een groepje mensen op de Magere Brug. Zij stelden voor om de volgende dag te gaan jeu-de-boulen op het Amstelveld. Dat ga ik écht niet doen, dacht ik. Maar toen ik de volgende ochtend wakker werd, ben ik toch gegaan. Ik vond het superleuk. Sindsdien ga ik trouw elke zaterdag jeu-de-boulen. Ik zit in een appgroep van zo'n achttien mensen. Via whatsapp spreken we af.

Het is heel gezellig. Meestal zijn we op het Amstelveld. Dan kun je tussendoor even een biertje halen bij Nel. Soms zijn we er tot twaalf uur 's nachts en spelen we in het donker door. Ik vind het ontspannend, je hoeft er niet bij na te denken en er zit toch een spelelement in."

Auke: "De eerste goede kets van het jeu-de-boulesseizoen is eigenlijk zoals het eerste kievitsei vinden. Zo mooi! Tot nu toe hebben Samira en ik met alle toernooien meegedaan."

Samira: "Voor de kaartverkoop van het indoortoernooi zaten we al vroeg klaar omdat we per se mee wilden doen. We wisten dat we er snel bij moesten zijn, want vorige keer was het in twee minuten uitverkocht. Gelukkig hebben we de kaarten. We gaan voor de winst op 1 april."

Team Les KetsersBeeld Jan Dirk van der Burg

Mooie Boules Indoorfestival

1 april van 18:00 uur tot 4.00 uur in de Westerunie. Er zijn nog enkele fantickets voor toeschouwers en voor het afsluitende feest beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden