Zelfpersende containers tegen zwerfvuil op de Wallen

Perscontainers die vier keer zo veel afval kunnen herbergen moeten het zwerfvuil in het Wallengebied terugdringen.

Bart van Zoelen
Deze week worden op de Oudezijds Achterburgwal tien vuilnisbakken met een persinstallatie op zonne-energie neergezet Beeld anp
Deze week worden op de Oudezijds Achterburgwal tien vuilnisbakken met een persinstallatie op zonne-energie neergezetBeeld anp

Deze week worden op de Oudezijds Achterburgwal tien vuilnisbakken met een persinstallatie op zonne-energie neergezet.

Het zijn de eerste perscontainers in het Wallengebied. Eerder kreeg de Nieuwendijk al zo'n zelfpersende afvalbak, net als onder meer het Rembrandtplein en de Damstraat.

Door het samendrukken neemt het afval zeven keer minder ruimte in. Daardoor past er 840 liter vuil in, waar een even grote normale bak tweehonderd liter kan hebben. En dat terwijl er binnen de perscontainer ook nog ruimte opgaat aan de pers­installatie en de zonnepanelen die zorgen voor de energie.

Nog niet vol
Door de grotere capaciteit van de bakken hoeven ze 's nachts niet meer geleegd te worden. Als de gemeentelijke reinigingsdiensten vroeg in de avond langskomen, zijn de nieuwe bakken voor het aanbreken van de ochtend nog niet vol.

Bijkomend voordeel is dat de reinigingsdiensten per mail automatisch een seintje krijgen als de nieuwe bakken vol raken. Overvolle bakken zijn een voorname oorzaak van het ontstaan van zwerfvuil.

Nieuwe stap
Tegelijk wordt daarmee voorkomen dat de reinigers langsrijden voor een halflege bak. Op rustige momenten scheelt dat weer ritjes door het drukke Wallengebied.

Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje ziet het als een nieuwe stap voor de leefbaarheid in het gebied. Bij de zelfpersende container aan de Nieuwendijk komt 90.000 liter afval per jaar binnen. Daarmee staat die bak in de top tien van de wereldranglijst van de fabrikant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden