PlusNieuws

Zelfde premie voor Oranjevrouwen en -mannen

Met het gelijktrekken van de commerciële premies bij de Oranjevrouwen en -mannen heeft de KNVB een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

Tim Reedijk
Een deel van de selectie op de fiets tijdens de training gisteren. De Oranjevrouwen verdedigen vanaf 6 juli in Engeland hun Europese titel. Beeld Pro Shots / Remko Kool
Een deel van de selectie op de fiets tijdens de training gisteren. De Oranjevrouwen verdedigen vanaf 6 juli in Engeland hun Europese titel.Beeld Pro Shots / Remko Kool

Nog maar vijf jaar geleden werd Vivianne Miedema beschimpt omdat ze zou hebben gezegd dat de vergoedingen van de voetbalvrouwen gelijkgetrokken zouden moeten worden met die van de mannen. Zo ongenuanceerd lag het niet, maar Miedema wilde na de EK-winst van 2017 wel meer waardering en dus een betere regeling zien vanuit de KNVB.

Die titel was het startschot voor serieuze onderhandelingen, met een akkoord deze week als voorlopig eindpunt. Vanaf 1 juli zijn de commerciële premies, de zogeheten Oranjepremies, vijf jaar lang hetzelfde. Het gaat dan om gelden die de bond uitbetaalt als gaat over bijvoorbeeld portretrechten of het maken van foto’s en video’s en over de dagvergoeding die een international krijgt voor aanwezig zijn in Zeist.

“In het verleden is er wel wat strijd tussen de spelersraad van de vrouwen en de KNVB geweest,” erkent directeur vrouwenvoetbal Jan-Dirk van der Zee. “Langzaamaan zijn we naar elkaar toegegroeid, hebben we elkaar gevonden en hebben we besloten dit te gaan doen.”

Voorlopers

“Dat het niet om miljoenen gaat, of zelfs tonnen, weten we allemaal,” zegt Miedema. “Maar het is wel iets waar we heel blij mee mogen zijn. Dat proberen we jonge speelsters ook duidelijk te maken: hoe supervet dit is en dat niet elk land dit doet. Dat wij vooroplopen.”

Nadat de Oranjevrouwen de afgelopen jaren vanuit de KNVB op facilitair vlak een stevige opwaardering kregen – denk dan aan trainingsomstandigheden, kleding, chartervluchten naar uitwedstrijden, goede hotels – krijgen ze nu dus ook op het vlak van premies dezelfde behandeling als de mannen. Op dat punt vindt Miedema de Oranjevrouwen en de KNVB eveneens voorlopers. “Misschien hebben andere bonden eerder besloten tot gelijke wedstrijdbetalingen. Maar volgens mij is er bijna niemand tot dit punt gekomen, dat we alle commerciële premies gelijktrekken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden