Zelfbouwers wagen sprong in het diepe

De zelfbouwers van Blok Nul in de Houthavens hebben deze week besloten de grond voor hun huizen te af te nemen. Ze kunnen niet meer terug van het glibberige pad van de zelfbouw.

Architectenduo Erik Vrieling en Mark Koehler (L).Beeld Marc Driessen

'Onze kopers hebben flink gas gegeven,' zegt Erik Vrieling, projectmanager van de Architecten Cie, tevreden. Hij is met Marc Koehler een van de drijvende krachten achter het zelfbouwproject De Hoofden van vijf architectenbureau's, in Blok Nul in de Houthavens.

Ze helpen 29 deelnemers in het project Superlofts zelf hun huis te bouwen. De zelfbouwers nemen formeel de rol van de ontwikkelaar annex opdrachtgever over, maar krijgen hulp van de architecten. Vier deelnemers zijn architecten van bureaus die sterk in het eigen ontwerp en de organisatie geloven.

Even leek het erop dat de kopers hun woningen niet gefinancierd konden krijgen. Banken zeiden dat zij geen woningen van groepen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) meer wilden aannemen, vanwege het risico dat ze lopen doordat de kopers voor elkaar garant moeten staan.

De kou is volgens Vrieling en Koehler inmiddels uit de lucht. De risico's worden ondergebracht bij verzekeraars. Er zijn contacten gelegd met een garantie-instituut, Woningborg, en er is nog een tweede, de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen. Deze verzekeraars nemen alle verplichtingen over als een aannemer tijdens de bouw failliet gaat en zorgen ervoor dat er een andere aannemer komt. Ook koopt de aannemer alle onverkochte woningen op. Zo zijn bijna alle risico's volgens Vrieling afgedekt.

'Bijna. Als er volgende week een zeldzame kamsalamander in de Houthavens wordt gevonden, heb je kans dat het project stilgelegd wordt. Dan kan de bouw jaren worden vertraagd en dat zijn risico's die wel bij de bewoners terechtkomen.'

Banken hebben nog geen commentaar op de verzekeringsconstructie van de zelfbouwers. Vrieling zegt dat de problematiek zo ingewikkeld is, dat hij de kopers adviseert in de gesprekken met banken over hun hypotheek maar even geen open kaart te spelen. 'Wij zeggen tegen onze bewoners: meldt nu niet meteen tegen de bank dat hypotheek voor een CPO nodig is. Want het is inderdaad wél CPO - het plan is samen gemaakt en je neemt grond collectief af - maar in werkelijkheid komt onze aanpak neer op het bouwen van huizen in een gewone koop-aanneemovereenkomst, zoals die in elk nieuwbouwproject wordt gesloten. Andere risico's hebben we afgedekt met verzekeraars.'

Maandag gaven de zelfbouwers hun eigen vereniging groen licht voor 'een aantal stappen' betreffende de bouw van de 29 woningen in Blok Nul, waaronder het instemmen met de garanties voor het afnemen van de grond van de gemeente en de voorfinanciering van gemiddeld twintigduizend euro per deelnemer. Uit die voorfinanciering moet van alles worden betaald, zoals de grond, de leges en het voorwerk dat de architecten verrichten.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden