Plus

Zelfbouwcomplex Kavel 21 in Noord is puzzel op maat

Kavel21 is de naam voor zes bouwblokken in Buiksloterham waarvan Puuur BSH recent is opgeleverd. De zelfbouwgroep heeft hier woningen kunnen realiseren naar ieders gading en voor elke portemonnee.

Jaap Huisman
In Puuuyr BSH gehoorzamen de plattegronden aan de omvang van de portemonnee in samenhang met de behoefte Beeld Luuk Kramer
In Puuuyr BSH gehoorzamen de plattegronden aan de omvang van de portemonnee in samenhang met de behoefteBeeld Luuk Kramer

PO, CPO, MO. Die geheimzinnige afkortingen duiken sinds een kleine tien jaar op in de bouwwereld, sinds de overheid zelfbouw aanmoedigt. Particulier Opdrachtgeverschap, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en Medeopdrachtgeverschap, allemaal instrumenten om onder het juk van de standaardisering en uniformiteit uit te komen.

MO werd ten tijde van de crisis bedacht, met name om mindervermogenden een kans te geven een eigen huis te bouwen. Maar de gemeenten hebben deze mogelijkheid alweer de pas afgesneden omdat ze meer verdienen aan het uitgeven van grote kavels - en daar komen zoals bekend ook grotere beleggers (consortia, bouwmaatschappijen) op af.

Puuur BSH, onderdeel van Kavel21 in Buik­sloterham, is een laatste voorbeeld van MO. Kopers hebben samen met een architectenbureau een complex tot stand gebracht, met als resultaat een woon-werkgebouw dat staat als een huis.

MO is kleinschaliger en meer op de maat van individuele wensen gesneden. Gewoonlijk eisen banken vooraf dertig- tot vijftigduizend euro voor de financiering, door een goede prijsafspraak met een aannemer bleef in dit geval de inleg beperkt. Wie weinig eigen geld heeft maar zelf een woning wil bouwen, kwam zo toch aan zijn trekken.

Het is het laatste grote kavel in dat stukje van Noord waar vroeger een morsig bedrijventerrein lag. Wie er nu rondfietst, ziet een volwaardige woonwijk met zes stevige bouwblokken, gelegen aan de vele binnenwateren die Noord kent.

De bewoners hebben de beschikking over ruime inpandige balkons van soms wel 65 vierkante meter, die de hoek omgaan, zodat ze van alle kanten licht ontvangen. En ze liggen ook nog eens op het zuiden en westen, met een weergaloos uitzicht op het IJ en de stad.

Robuuste architectuur
Atelier Puuur liet speciale langwerpige bakstenen in een wat vuile kleur geel bakken die goed aansluit bij het industriële karakter van de vroegere wijk. De architectuur is, zoals dat heet, robuust, met een stevige plint voor drie bedrijfsruimten, een half verdiept parkeerdek en daarboven de 150 appartementen. Die variëren van 45 tot 140 vierkante meter. Op het parkeerdek ligt het gemeenschappelijke dakterras, een groene oase die alleen voor de bewoners toegankelijk is.

Het mooie van MO is dat de zelfbouwgroep haar wensen op tafel kon leggen en zo een woning kon 'bestellen' die bij de leefomstandigheden van een ieder paste. Als ze een jacuzzi op het balkon bliefden, prima, mits er een vloerversteviging werd aangebracht. Als ze gescheiden wilden samenwonen, ook goed, dan kregen ze twee deuren.

Handig voor een kind dat uit is op zelfstandigheid maar niet zonder de kookkunst van moeder kan. Aan de buitenkant is die diversiteit niet af te zien. Puuur vervulde een nieuwe rol in de architectuur, namelijk als bemiddelaar tussen de VVE-leden, in het aansturen van de aannemer en het regelen van contracten met leveranciers. Het moet een behoorlijke puzzel zijn geweest om dit tot een succes te brengen.

Sinds de corporaties zijn teruggestuurd naar hun core business, sociale woningbouw en alles wat daarmee samenhangt, en de rijke particulieren hun slag kunnen slaan op bijvoorbeeld het Steigereiland, was deze vorm van collectief opdrachtgeverschap een fijne tussenoplossing.

Het belangrijkste is dat de plattegronden gehoorzamen aan de omvang van de portemonnee in samenhang met de behoefte: daarmee is gehoor gegeven aan duurzaam wonen, omdat bewoners langer op dezelfde stek kunnen en willen blijven. Belangrijk zijn ook de geluidwerende voorzieningen zoals geïsoleerde plafonds voor de galerijen en een geluidsscherm aan de noordkant. Want het drukke kruispunt Papaverweg/Ridderspoorweg ligt binnen gehoorsafstand.

Speels en herkenbaar
Het geheim van Puuur BSH zit dus aan de binnenkant, in de manier waarop de puzzel vorm heeft gekregen. Tegelijk is er een markant woonblok verrezen dat qua volume past bij het grofkorrelige patroon van Buiksloterham. De oude havenbekkens en straten zijn hier een stuk royaler dan elders in Amsterdam.

Het is ook het soort architectuur dat bij Amsterdam-Noord past, no-nonsense, geen fratsen, geen uiterlijk vertoon van luxe. Desondanks geven de verspringende ramen en de balkons in de gevel het blok een speels en herkenbaar aanzien.

Dit stuk van Buiksloterham met zes forse appartementsgebouwen is nu klaar. Een wijk die een totaal ander leven en een ander humeur in Noord heeft gebracht. Wie denkt dat nieuw Amsterdam alleen schittert op IJburg of in Houthavens, beschikt over een beperkte horizon. Een paar kilometer noordwaarts dienen zich prachtige nieuwe perspectieven aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden