Plus

Zelfbouw op Centrumeiland: 'Ik wil stopcontacten op de gang'

Een eigen huis bouwen op IJburg, dat lokt zelfs op de minder gunstige plekken ondanks de onvermijdelijke loting en duizend euro inschrijfgeld.

Jesse Beentjes
De droom van een helemaal zelf ontworpen en eigenhandig gebouwd huis houdt een sterke lokroep Beeld Mats Van Soolingen
De droom van een helemaal zelf ontworpen en eigenhandig gebouwd huis houdt een sterke lokroepBeeld Mats Van Soolingen

Het is druk en warm in de hal van het IJburgcollege aan de Pampuslaan. Hoewel de deuren pas zo'n tien minuten geleden zijn geopend, loopt het nu al storm op de informatiemarkt over zelfbouw op het Centrumeiland.

Zo'n honderd geïnteresseerden verdringen zich voor een tiental marktkramen, waar welwillende gemeenteambtenaren de mond vol hebben van woorden als kaveloppervlakte, warmtekoudeopslag en bouwenveloppen.

Opgewekte sfeer
Daarnaast kan het publiek zich laven aan workshops zelfbouw, met titels als 'Mijn zelfbouwwoning, hoe pak ik dat aan?' en 'Samen in het klein'. Er hangt een frisse, opgewekte sfeer: het idee van zelfbouw spreekt tot de verbeelding.

Er lopen gezinnen rond, op zoek naar een groter huis en stelletjes die zelfbouw als reële optie zien voor het Amsterdamse woningtekort.

Buren Fenna Swart en Jerry van den Broeke wonen om de hoek van het IJburgcollege en zijn zeker geïnteresseerd in zelfbouw. Van den Broeke: "Het geeft een fijne kriebel om er over na te denken, ook met het oog op de toekomst."

De online inschrijving begint vandaag; er is dit keer geen noodzaak om als eerste bij kavels te bivakkeren, zoals in Noord enkele keren gebeurde.

Mensen met een bouwwens hebben zes weken de tijd om zich in te schrijven. Kosten: 1000 euro inschrijfgeld. Daarna wordt via loting bepaald wie er in 2018 de eerste palen van zijn huis de grond in mag slaan. Op de markt in het IJburgcollege is alleen informatie te halen.

Nieuwbouwcultuur
Swart twijfelt nog wel: "Over een paar weken gaan ook de gunstiger gelegen blokken, direct aan het water, in de inschrijving. Ik weet niet zo goed of het strategisch is me nu al in te schrijven, of af te wachten. Het inschrijfgeld is best hoog, dus ik wil het geen twee keer doen."

Er lopen opvallend veel IJburgers rond op de markt. Volgens Van den Broeke is dat niet verwonderlijk: "Er heerst op IJburg echt een nieuwbouwcultuur. Mensen die hier zoals ik zelf twaalf jaar geleden zijn komen wonen, schuiven nu weer door binnen IJburg."

Daar komt bij dat de IJburgers al gewend zijn aan de bijzonderheden van de wijk. Van den Broeke: "Zij hebben IJburg als een oké woonplek geaccepteerd." Swart: "Het idee van IJburg moet bij je passen."

Het Pools-Nederlandse architectenstel Daniël Bakker en Natalia Sulkowska gaat zich inschrijven voor een kavel. "We voelen een enorme bouwdrang," aldus Bakker. "We wonen nu op 30 vierkante meter in Slotermeer, het is onze droom om ontzettend veel ruimte in ons nieuwe huis te hebben. Het hoeft niet mooi te zijn, als er maar wijde ruimtes zijn. We hebben vaak gasten over de vloer."

Veel potentiële zelfbouwers kennen het kunstje al, zoals Luciën Carilho. "Ik wil het huis dat ik op het Steigereiland bezit met winst verkopen, en eigenlijk hetzelfde huis nog een keer neerzetten op het Centrumeiland. Met wat kleine aanpassingen: ik wil graag stopcontacten op de gang. Dat is makkelijker stofzuigen."

Duurzame karakter
Ook Julius van der Woude bouwde al zelf een huis op het Steigereiland, twaalf jaar geleden. Nu hoopt hij dat weer te gaan doen op het Centrumeiland. "Ik wil graag meer ruimte, maar ook het duurzame karakter van het nieuwe eiland trekt me."

Voor het nieuw opgespoten Centrumeiland, dat in het IJmeer ligt te wachten tot het is uitgezakt, heeft de gemeente vijf ambities geformuleerd. Belangrijk is dat het nieuwe eiland 100 procent energieneutraal wordt.

Volgens Dries Drogendijk, manager gebiedsontwikkeling van het stadsdeel Oost, gaat dit verder dan de aansluiting op stadsverwarming: "Daar komt de warmte uiteindelijk toch deels uit fossiele brandstof. We dagen bedrijven via de aanbesteding uit zich te vernieuwen en innovatiever te zijn." Een manier is de warmtekoudeopslag: een pomp die in de zomer warm water opslaat voor de winter.

Pingpongtafel
Hoewel zelfbouwers veel vrijheid hebben, gelden er ook eisen aan bouwen op het Centrumeiland. Drogendijk: "In de zogenaamde bouwenvelop staat wat de maximale breedte, diepte en hoogte is op de kavels. Bij zelfbouw stel je immers niet alleen de vraag wat je zelf doet, maar ook wat de buurman doet, zodat je niet ineens met een blinde muur zit."

Daarnaast zijn er basiseisen van de welstand: de bouwmaterialen moeten mooi reageren op de sterke IJburgse wind en regen. Drogendijk: "Geen kunststof, vooral natuurlijke materialen als baksteen, staal en glas. Daarbinnen is nog veel mogelijk qua variatie; het wordt diversiteit op zijn Amsterdams."

De IJburgse Noor van Uchelen en Imane Oulali staan samenzweerderig te praten naast een pingpongtafel. Waarom? Oulali: "We ontmoetten elkaar pas net, toen we allebei nogal schrokken van de kavelprijzen. We denken er nu over om samen iets te bouwen. Ik heb kinderen, dus ik wil graag een tuin." Van Uchelen: "En ik ben al tevreden met een dakterras."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden